Начало
НачалоЗдравословно храненеВиното предпазва от кариес
Виното предпазва от кариес

Съставките на виното инхибират бактериите, които атакуват зъбите ни!
Дори освободени от алкохола, който съдържат, червеното и бялото вино се борят с бактериите, предизвикващи кариес. Това показа изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.


  Италиянските учени са използвали бяло и червено вино, като са елиминирали са от тях алкохола, за да не опорочи тестовете. Направили „марината” от вино за бактериите от семейство Streptococcus mutans , които предизвикват кариеси и също така и на други подобни бактерии (S. pyogenes), предизвикващи заболявания в устната кухина. Червеното и бялото вино инхибират тези бактерии, твърдят учените. Най- верочяно обаче, червеното вино е с по-силно действие срещу бактериите.

  Изследователите са реализирали същият опит с органични киселини на виното и са изолирали и други съставки, с по-добър предпазващ ефект от виното. 

  Тове изследване е проведено в епруветка (in vitro). Необходимо е да се направи и реален опит in vivo за да се потвърдят заключенията. Други проучвания вече показаха, че червеното вино инхибира бактериите предизвикващи „диярия на път”, но тези данни са все още противоречиви.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator