Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЛошият дъх
Лошият дъх

На пазара има множество освежители, пасти за зъби, тоалетна вода за уста, бонбонки с ментов вкус и други продукти за предпазване на устната кухина от лош дъх. Тези продукти помагат в контрола срещу лошия дъх само временно. Реално те са по-малко ефективно отколкото простото изплакване на устата с вода след измиване на зъбите или почистване с конец за зъби.

Някои храни, болестни състояния и навици за причина за лош дъх. В много случаи лошият дъх може да се подобри с добра устна хигиена. Ако обикновенните техники на грижа не подобрят това състояние, вероятно става дума за сериозен проблем и трябва задължително да се посети стоматолог.

Ето някои от многото фактори, които причиняват лош дъх.

• Храни, съдържащи летливи, лесно изпаряващи се мазнини са един от изтичниците на лош дъх. Лукът и чесънът са най-известните примери за лош дъх, но и някои други зеленчуци биха могли да го причинят.

• Алкохолът спомага за лошия дъх. Чистият алкохол няма лоша миризма, но характерния аромат е от компонентите на напитката.

• Лошата дентална хигиена и пародонтозните болести са едни от основните причини за лош дъх. Ако не си миете зъбите с четка и не ги почиствате с конец всеки ден, храната реално остава по тях, култивирайки бактерии и отделяйки серен хидроген.

• Слюнката помага да се почисти и овлажни устната кухина. Ако я няма, в устата се натрупват мъртви клетки по повърхността на език и по бузите, те се разлагат и формират лош мириз.


• Тютюневите изделия подсушават устната лигавица. От друга страна пушенето предизвиква свой собствен неприятен мириз. Пушачите са предлазположени към периодонтални заболявания, които са допълнителен източник на лош дъх.

• Строгите диети могат да предизвикат неприятен „плодов” аромат от кетоацидозата, при разпадането на химичните вещества и съединения в организма.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator