Начало
НачалоЗдравни новиниЙогата влияе положително при хора със сърдечна недостатъчност
Йогата влияе положително при хора със сърдечна недостатъчност 08 ноември 2007

Осемседмичен курс Йога влияе положително на пациенти с хронична сърдечна недостатъчност, като намалява смъртността. Това сочи проучване, публикувано този понеделник.

Повече от 5 милиона американци страдат от хронична сърдечна недостатъчност - дългосрочно състояние, при което сърцето не изпомпва ефективно кръв към останалите органи. Смъртността при такива пациенти е висока въпреки широката употреба на ефективни медикаменти и имапланти.

Учени от Emory University School of Medicine в Атланта изследвали 19 пациента с ХССН. Те установили, че йога упражненията са довели до понижаване на маркерите на възпаление, свързани със сърдечната недостатъчност. При пациентите, подложили се на Йога терапия се наблюдавали значителни разлики в нивата на интерлевкин 6, С-реактивния протеин и екстрацелуларната супероксид дисмутаза в сравнение с пациентите, подложени на стандартна медикаментозна терапия.

Пациентите, практикуващи Йога, имали 26% понижение на симптомите и повишение на качеството на живот; за сравнение при пациентите само на медикална терапия процентът бил 3.
Вижте още:

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator