Начало
НачалоЗдравни новиниКардио-пулмоналната ресуцитация плюс наличието на дефибрилатор повишават преживяемостта
Кардио-пулмоналната ресуцитация плюс наличието на дефибрилатор повишават преживяемостта 08 ноември 2007

Симултантната употреба на дефибрилация заедно с кардио-пулмонарна ресуцитация (КПР) повишават двойно преживяемостта при болни със сърдечен арест в извънболнична обстановка в сравнение с прилагането само на КПР.

Проучването, което се очакава да бъде публикувано скоро, се основава на данните от 10 663 пациента от Канада и САЩ, преживели сърдечна атака в извънболнична обстановвка. При 3 191 случая (29,9%) била приложена само КПР, докато при 259 (2,4%) - КПР + дефибрилация.

Преживяемостта при пациентите, на които била направена КПР, била 9%, а при тези с направена КПР + дефибрилация - 36%.

След като били изследвани други фактори, авторите на проучването заключили, че комбинацията КПР + дефибрилация повишава шансовете за оцеляване при пациенти със сърдечен арест повече от 2 пъти.

"Това не е рандомизирано, контролирано проучване, но описва какво би станало в реална ситуация, когато е необходимо да спасиш нечий живот", обяснявя главният автор - д-р Майрън Вайсфелд.

Той допълва, че направените открития затвърждават необходимостта за по-голямата достъпност на мобилните дефибрилатори. Употребата на КПР и дефибрилация едновременно спасява по един човешки живот на ден в Канада и САЩ.

Вижте още:

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator