Начало
НачалоЗдравни новиниУпотребата на нестероидни противовъзпалителни средства понижава риска от развитие на Паркинсон
Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства понижава риска от развитие на Паркинсон 08 ноември 2007

Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) е свързана с понижен риск от болестта на Паркинсон. Това сочи проучване, проведено от учени от UCLA School of Public Healthв Лос Анджелис.

Проучването включвало 579 мъже и жени (половината от които били с Паркинсон). Те били анкетирани дали са употребявали редовно НСПВС като аспирин и ибупрофен в продължение на поне месец.

Тези, които са употребявали 2 или повече таблетки на седмица в продължение на поне месец, били класифицирани като "редовно употребяващи НСПВС", докато тези, които са употребявали по-малко таблетки, били дефинирани като "нередовно употребяващи НСПВС".

Резултатите сочат, че редовно употребяващите НСПВС имат 60% по-малък риск от развитие на Паркинсон в сравнение с нередовно употребяващите. При жените специално, при тези, които редовно употребяват НСПВС, особено повече 2 години, имат 40% по-малък риск от Паркинсон.

Учените уточняват един интересн факт: аспиринът имал положителен ефект само при жените, докато при мъжете такъв не се наблюдавал. Едно от обясненията е, че мъжете вземат по-ниски дози аспирин при сърдечно-съдови заболявания, докато жените употребяват по-големи дози при заболявания като артрит и главоболиe.

"Поради социалната значимост на болестта на Паркинсон са необходими по-задълбочени изследвания, които да установят как действат тези медикаменти", допълват авторите на проучването.

Вижте още:

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator