Начало
НачалоЗдравни новиниСложна операция на дете с близнак-паразит премина успешно
Сложна операция на дете с близнак-паразит премина успешно 08 ноември 2007

Успешно премина сложната операция на Лакшми Татма – индийско момиченце от Бангалор, което се родило с четири ръце и крака, предаде BBC. Тя беше оперирана на 06-07.11. Така нареченият "паразитен близнак“ е много рядко явление, средно веднъж на 200 хиляди случая на раждане на близнаци. Те се развиват от една яйцеклетка и са от един и същи пол. Лакшми се родила съединена в таза с близнака, който няма глава, но има собствен гръден кош, ръце и крака. “За щастие, Лакшми има пълноценно тяло с почти идеални органи. Скелетът й беше съставен от две тела”, сподели д-р Шаран Патил, ръководител на операцията на Лакшми, в която участвали общо 30 лекари. “Състоянието й е стабилно“, допълни д-р Патил на пресконференцията, която бе излъчена в пряк ефир в цяла Индия.

Много от жителите на Бангалор са били против намесата на хирурзите. Те смятат, че момичето било женско превъплъщение на бог Вишну и подкрепят твърдението си с факта, че Лакшми се родила именно в деня, посветен на бога.

Операцията, в която хирурзите премахнали ненужните крайници, продължила 27 часа. Стойността на оперативната намеса е около 200 хиляди долара, но била безплатна за родителите на малката Лакшми.

Лакшми е на командно дишане и още няколко дни здравословното й състояние ще бъде внимателно наблюдавано. Д-р Патил се надява момиченцето да се въстанови и да живее нормално и дълго.


Вижте още:

Йогата влияе положително при хора със сърдечна недостатъчност

Осемкилограмово бебе се роди в Русия

 

 

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator