Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияСимптоми на аутизъм при едногодишни деца
Симптоми на аутизъм при едногодишни деца

Въпреки че симптомите могат да варират от леки до тежки, пациентите с аутизъм изпитват сериозни нарушения в комуникацията и социалните взаимоотношения като извършват повтарящи се изолирани действия.

Аутизмът е труден за диагностициране поради комплексната му природа. Често поставянето на диагнозата от лекарите е въз основа на разказите на родителите, видеозаписи или директно наблюдение, поради липса на биологични маркери за болестта. В диагностиката се използват стандартизирани схеми за оценка, каквато е схемата за аутизъм при малки деца CHAT. Тя обаче е разработена за деца над 18-месечна възраст. Учените разработват схема за оценка, която е приложима при кърмачета на 6-месечна възраст. Тя оценява развитието на децата чрез няколко специфични показатели за аутизъм, включващи особености в поведението. Някои от тях са: атипичен контакт с очи; нарушение на визуалното проследяване и на прехвърлянето на визуалното внимание от един обект на друг; неспособност за ориентация при споменаване на име; липса или намалена способност за имитиране; липса на социална усмивка и намален интерес към другите; раздразнителност, свръхреактивност към реакциите на околните; въртене на предмети, многократно удряне на повърхности; забавени говорни способности.

Учените са установили, че дори на шестмесечна възраст, определени особености в поведението са отличавали децата, развили по-късно аутизъм от останалите. На едногодишна възраст тези деца са показали затруднения в комуникацията - използвали са по-малко жестове и мимики, разбирали са по-малко фрази.

Не е известно дали тези рискови показатели са част от ранното проявяване на аутизма или са част от тип поведение, което намалява възможностите на детето да се учи от социалния си опит, като по този начин допринася за развитието на модел, който може да доведе до аутизъм.

 

Вижте още:

Скарлатина

Уголемяване на фарингеалната сливица

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator