Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияУголемяване на фарингеалната сливица
Уголемяване на фарингеалната сливица

Аденоидни вегетации


Определение: Под аденоидни вегетации се разбира разрастване на фарингеалната сливица, която се намира в носоглътката, в свода и отчасти на задната стена на глътката. Фарингеалната сливица е разположена срединно, има продълговата форма и набраздена повърхност. У децата тя се развива постепенно и на 8-10-годишна възраст е по-голяма. През пубертета при фарингеалната сливица се наблюдава обратно развитие.
Уголемяването на фарингеалната сливица може да се дължи на много причини. Възможно е да се касае за наследственост - аденоидни вегетации се наблюдават у деца от едно семейство и сред роднини. Остри инфекциозни заболявания (морбили, скарлатина, коклюш) също могат да предизвикат увеличение на фарингеалната сливица.


Клинична картина: Симптомите са разнообразни. Фарингеалната сливица може да заболее остро и изолирано и да даде прояви, които се наблюдават при ангина - повишаване на температурата, затруднено дишане, главоболие, усилена секреция от гълтача. Характерен симптом е подуването на лимфната тъкан на гърлото. Подутите лимфни възли са болезнени при натиск. Увеличена фарингеална сливица предизвиква промени в слуха, дишането и говора. При натиск върху Евстахиевата тръба се развива остър туботимпанит, който често преминава в хроничен. Увеличената фарингеална (т. нар. трета) сливица влияе върху дишането. Тя запушва отчасти хоаните в носа и затруднява преминаването на въздуха. Затрудненото дишане се наблюдава най-често през нощта, когато детето диша предимно през устата, сънят е неспокоен, с хъркане и често събуждане. Нерядко затрудненото дишане през устата се наблюдава и денем. Дишането през устата обуслава развитието на ларингит, трахеит, бронхит. При силно увеличени аденоидни вегетации и дишане през устата децата се оплакват от главоболие, неспокоен сън, липса на апетит. Те са бледи и слаби, с постоянно отворена уста. Гласът им е глух и гъгнив.


Лечението е оперативно - предприема се отстраняване на увеличената фарингеална (трета) сливица.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator