Начало
НачалоНашето здравеПолезни статии РОК МУЗИКАТА - СРЕДСТВО ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА СИМТОМИТЕ НА ДЕФИЦИТ НА ВНИМАНИЕ И ХИПЕРАКТИВНОСТ
РОК МУЗИКАТА - СРЕДСТВО ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА СИМТОМИТЕ НА ДЕФИЦИТ НА ВНИМАНИЕ И ХИПЕРАКТИВНОСТ 18 февруари 2014

Списъкът от характеристики приписван на децата с дефицит на внимание е значителен – невнимателност, разсейване, импулсивност, хиперактивност, агресивност, неспособност да преценяват последствията от собственото си поведение, проблеми с ученето, социални проблеми. При някои деца е очевидно всичко от гореизброеното, при други се проявяват само отделни симптоми.

Изследванията сочат, че при децата с дефицит на внимание, както и при тези с хиперактивност има различия във вълновата активност на мозъка в сравнение с другите деца. ЕЕГ изследванията доказват, че при децата с дефицит на внимание преобладават - Алфа вълните на мозъка.

Психологическият ефект от въздействието на музиката e изследван от учените в продължение на много години. В последно време интерес представляват техните проучвания върху отговора на мозъчните вълни - на музикален стимул.

Учените твърдят, че повече Бета вълни (индикатор за повишено внимание и активност на главния мозък), се пораждат по време на музикална стимулация, докато Алфа вълните (индикатор за недостатъчна активност на главния мозък), значително намаляват.

Музиката притежава способността да заобикаля ”Егото” на човек и интелектуалните центрове на мозъка, като се свързва с „по-малко интелектуалните” му центрове, без първо да бъде сканирана от интелекта.

Доказано е, че ритмтичността и интензивно повтарящия се такт на Рок музиката, стимулира усилването на възбудата на главния мозък. Ритъмът на Рок музиката натежава над разсейващите фактори от заобикалящата среда и създава насочен отговор при децата с дефицит на внимание, при които преобладават Алфа вълните на мозъка,

Децата с дефицтит на внимание имат и повишено мускулно напрежение. Рок музиката с нейния повтарящ се ритъм притежава склонност да намалява скелетно-мускулното напрежение, ефекта от това е понижаване на моторната активност.

В състояние на Бета аткивност мозъкът е фокусиран и с изострено внимание, може лесно да организира и анализира информацията, да прави връзки и да генерира нови идеи и решения. Бета състоянието на мозъка е полезно при подготовка за изпити, занимания със спорт (особено важно е при професионалните спортисти), както за подготовка и представяне на презентации, ангажиране с дейности, които изискват високи нива на концентрация и осъзнатост.

Релаксиращото Алфа състояние на мозъка съдейства за потока на креативна енергия и доброто физическо самочувствие, то е идеално за съзерцание, размишление, решаването на проблеми и визуализация. Алфа състоянието на мозъка е «врата» към човешката креативност.

Всяко състояние на човешкият мозък (бета, алфа, делта, тета, гама) има своите предимства и недостатъци, които се определят от това, доколко нивото им на присъствие е съответно за конкретния момент от дейността на човек.

Слушането на Рок музика в помощ на децата с дефицит на внимание и хиперактивност, с цел намаляване на проблемите, проявяващи се в социалното им общуване и особено в училищна среда, е един от възможните и по-лесни за реализиране способи за въздедйствие, с които разполага съвременната наука



Ингрид Исинова - Магистър психолог, член на Българската Асоциация по “Когнитивно - Поведенческа Психотерапия”, Арт терапевт, сертифициран от “EMDR Israel Association” и “EMDR Europe Association” EMDR психотерапевт

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator