Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети из нетаСупи и плодове за добра форма
Супи и плодове за добра форма

 Ако искате да отслабнете само с няколко килограма преди лятото, без да заприличате на вейка, или да задържите постигнатото тегло, най-добре започнете хранителен режим с нисък прием на калории, като залагате на супите, заленчуците и полдовете. Две проучвания показват, че този режим за влизане във форма, наречен волюметричен, е по-малко ефективен за загуба на телесна маса, но има много по-добър поддържащ ефект, отколкото диетите с минимален прием на храна.

  Първото проучване бе презентирано на международната конференция, посветена на плодовете и зеленчуците, която се проведе в Брюксел от 17 до 19 април тази година. То показва, че за да напълняваме по-малко след 45 годишна възраст, трябва да наблягаме повече на полдовете и супите.
Изследователите са проследили в продължение на 4 години 1761 души между 45 и 60 додини ( 985 мъже и 776 жени), като им е поръчано да записват хранителните си навици. Учените са се интересували от консумацита на плодове,включително сокове, заленчуци ( без картофи) и супи.

 Резултатите: мъжете, който по време на този период за консумирали повече плодове и зеленчуци са напълнели със средно 1,5 кг срещу 2.3 кг, при тези, който са яли по-малко от тях. Според учените този ефект се дължи основно на плодовете. От друга страна, мъжете, които са яли супи са качили 1,4 кг, а тези които не са- 2,19 кг. При жените, за изненада, нито консумацията на плодове и зеленчуци, нито тази на супи са се отразили на покачването на тегло.

 Друго проучване е проведено от американци от Penn State University. Barbara J. Rolls и нейният екип са сравнили ефектът върху теглото на различните хранителни режими- бедните на мазнини и тези богати на вода и бедни на мазнини, тоест с ниска калоричност, при 71 затлъстели жени на възраст между 22 и 60 години. Двете групи жени са сформирани от диетолози, които са избирали подходящи хранителни съставки. Накрая не се е наблюдавало никакво ограничение на ежедневно поетите калории.

 След една година режим, доброволките от двете групи са установили съществена загуба на тегло, обаче групата с по- нисък калориен прием отслабнала средно с 8,9 кг, а тази на диета, бедна на мазнини- средно с 6,7кг.  Резултатите показват, че жените, които са се хранили с храни, богати на вода са поглъщали по-големи количества и са се чувствали по-заситени от доброволките на режим беден на мазнини. Още един положителен резултат: 6 месеца след края на диетата, жените от двете групи не са наддали на тегло.


 Поемайки повече плодове и зеленчуци, доброволките са изяждали по-големи количества храна, което мойе би им е помогнало да следват режима си до край, тъй като повечето диети, с по-малко храна не могат да се прилагат продължително време и често се наблюдава така наречения йо-йо ефект.

 

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator