Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияХранене и диабет
Хранене и диабет


Храненето при диабетиците играе съществена и решаваща роля в лечението им. През последните 50 години коренно се промениха възгледите по този проблем и понастоящем препоръките за хранене на диабетно болни практически не се различават до голяма степен от тези на здравите хора.

Съветите ни към диабетиците:

1. Контролът и оптимизирането на телесната маса са особено важни. Показател за това е BMI/ индекс на телсна маса/.

2. Обръща се внимание както на количествения, така и на качествения състав на въглехидратите в храната.
Препоръчват се най-вече комплексни захари и хранителни влакнини. Въглехидратите трябва да доставят над 55% от дневната хранителна енергия (Е%).

3. Препоръчителният прием на хранителни влакнини е най-малко 20-35 г/ден.

4. Умерените физически натоварвания подобряват ефективността на инсулина и енергоразхода.

5. Белтъците трябва да доставят 10-20 Е%.

6. Приемът на мазнини трябва да бъде по-малко от 30 Е%, с достатъчен внос на предимно полиненаситени мастни киселини (около 10 Е%).

За близката, така и за далечната прогноза на това заболяване, най-важно значение има добрият контрол на кръвната захар. На второ място, задължително се предприемат мерки за регулиране на липидната обмяна (количествата мазнини в кръвта) и постигане на нормално тегло.

www.doctorbg.com




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator