Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииОбмяна на липидите при физически натоварвания
Обмяна на липидите при физически натоварвания


Мазнините не са за предпочитане като храна при системна физическа дейност поради необходимостта от по-голямо количество кислород за тяхното разграждане. Организмът пък получава и енергията от тях по-бавно сравнение с другия източник въглехидратите. Но при изчерпване на въглехидратния запас те стават главен енергетичен източник. Това е важно особено при дълготрайни натоварвания (например Бягане над 10 000 м., Ски- бягане на 50км. и др.) Затова при спортисти трениращи тези дисциплини, мазнините в мастните депа намаляват поради транспортирането им към работещите органи. Така се осигурява приблизително 60 – 90% от необходимата енергия. Заедно с това намалява количеството на холестерола в кръвта а разпадните продукти на мазнините, отделени с урината, се увеличават.
При скоростни физически натоварвания на организма не се наблюдават особени промени в обмяната на мазнините. Тук основен източник на енергия са въглехидратите.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator