Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииРиба и ябълки през бременността
Риба и ябълки през бременността

Според последни проучвания на Шотландски изследователи яденето на ябълки по време на бременността намалява с до 50% риска децатада заболеят от астма. Това е показало изследване, провесено върху две групи от бременни.

Екипът е разпитал над 2000 бъдещи майки за хранителните им навици и след това е проследил здравето на децата им в продължение на пет години. Установено е, че за жените, които са консумирали през бременността си четири или повече ябълки седмично, е имало 50% по-малка вероятност да родят дете с астма, отколкото за дамите, яли по една или по-малко ябълки на седмица.

Друг интересен факт, констатиран при изследването е, че яденето на една или повече порции риба седмично по време на бременността намалява наполовина вероятността у детето да се открие екзема през първите пет години от живота му.

Все още не е ясно по какъв механизъм ябълките и рибата, изядени от бременната жена, предизвикват подобни ефекти, но това са единствените две храни, които намаляват риска детето да страда от астма или екзема.

В по-ранни изследвания ябълките са свързани с по-добро белодробно здраве у възрастни заради свойствата си на антиоксиданти, а благотворното въздействие на рибата най-вероятно се дължи на съдържанието на мастните киселини Омега-3. Всъщност именно това са двете най-препоръчвани храни за здравословно и балансирано хранене. Те участват и във всички диети за редуциране на теглото, понижаване на вредния холестерол, както и в специалните хранителни режими на хора с редица хронични заболявания.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator