Начало
НачалоЗаболяванияХирургияХемороиди - видове симптоми и лечение
Хемороиди - видове симптоми и лечение

Хемороидите, (наричани и „варикозни вени на ануса и ректума“) представляват разширени кръвоносни съдове, които са разположени отвътре или отвън на ануса.

 


Разпространение
Хемороидите са много често срещани в индустриалните държави. Изчисленo е, че докато навършат 50 години повече от половината от американците заболяват от хемороиди. Въпреки това, малък брой хора търсят медицинска помощ. Само 500'000 хиляди човека са били лекувани от хемороиди, 10 до 20% от тях са преминали оперативна намеса.

Причина
Причините за хемороиди включват генетична предразположеност (слаби стени на ректума), напъване при дефекация, твърде голямо напрягане върху ректума поради неправилна стойка (известно е, че нациите, където изхождането става в клекнала поза не страдат от хемороиди) или мускулен тонус.

Повишеното налягане в кръвоносните съдове на хемороидалния сплит често е свързано с възпаление на околноте тъкани. Поради повърхностно възпаление, увеличаване на тъканта, в резултат на увеличени размери на съставляващите я клетки(тъканна хипертрофия), унищожавене на закрепването и изместването на хемороидите навън се формира картината на хемороидалното страдание с поява на съответните болестни симптоми.

Симптоми
Типичен симптом е кървене (алено червена кръв в изпражненията) в края на изхожданията. Самите мостове, от гъбести телца от кръвоносни съдове, от своя страна рядко се пркъсват и тогава от артерията в същото време може да изтиче кръв в застрашителни количества и със значителен спад на хемоглобина. Други симптоми на това страдание са чувството на тежест, сърбеж, парене, болка и силно раздазнение на кожата в участъка около ануса.

Профилактика
Профилактиката на хемороидите включва пиене на повече течности, консумация на повече баластни вещества, движение (разходки, гимнастика), правилна поза в тоалетната, намаляване на времето за изхождане и напъване. Използването на стегнато бельо също допринася за дразнене и нисък мускулен тонус в тази област и създава условия за развитието на хемороиди. Някои страдащи от хемороиди казват, че без долно бельо се чувстват по-добре. Течности, съдържащи се в чревният тракт, също може да действат като дразнители и да създадат предпоставки за хемороиди. Затова се препоръчва измиване с хладка вода и сапун вместо употреба на тоалетна хартия (която дразни кожата).

Лечение
Доставката на достатъчно груби фибри с храната регулира изхожданията и не позволява появата на запек. Тази лечебна мярка се прилага само в началото и цели премахване на симтомите, но не и на самите хемороиди. Хигиена в аналната област, прилагането на мехлеми и тампони се използват единствено за подпомагане и облекчаване на симптомите (например сърбеж) причинени от хемороидите, но не и за причинно-следствено лечение на хемороидалното страдание.

Амбулаторни мерки
Специалните методи на лечение в началния и във втория стадий от тежестта на страданието обикновено се прилагат с успех. При неоперативно лечение на хемороидите по принцип не се използва упойка, но ако е необходимо се назначават успокоителни или болкоуспокояващи средства.

При склеротерапия в хемороидите или в околните тъкани се инжектира специален химичен агент, който води до химическо възпаление. Това предизвиква образуването на белези, които свиват и втвърдят хемороидалните възли. Следва откъсване и отделяне на засегнатите кръвоносни съдове. Това е сравнително лека и евтина процедура и най-често се прави в няколко сеанса на интервали от около 2-4 седмици. Инжекциите се понасят добре, без болка, понеже се поставят над аноректалната зона, участък който не е сетивно инервиран.

При целенасоченото лигиране(пристягане) на артерия (хемороидално-артериална лигатура; HAL) първо с ултразвуков апарат се идентифицират тези артерии, които се вливат в хемороидите. Артериите се лигират, като по този начин се ограничава храненето на хипертрофиралата тъкан и тя се свива. Така се спират и кръвоизливи.

Друг амбулаторен метод е извършване на лигатурата с гумено ластиче. Над хемороидалния възел се поставя еластично пръстенче. Притокът на кръв се прекъсва. Хемороидалните възли са пристегнати от нахлузената гумена лента. Няколко дни по-късно обезкървените кръвоносни съдове се свиват, олющват и изпадат при изхождане. Този метод най-често се използва при лечение на хемороиди във втори стадий. Възможно е да възникне нужда от няколко лечебни сеанса, проведени в рамките на няколко седмици.

Оперативно лечение
Провежда се амбулаторно или стационарно в зависимост от тежестта на хемороидалното страдание. Има няколко оперативни метода – „класически“ оперативен или премахване на хемороидите с механичен ушивател. Оперативните методи са малко или много болезнени.Операция се извършва обикновено в садий III и IV. Тя се провежда под обща анестезия или местна упойка, като анестезираната площ е по-голяма. Често местната упойка е достатъчна. Това лечение, по правило, изисква няколко дни престой в болница. Има няколко различни, описани като хемороидектомии(премахване на хемороиди) техники. Възтановяването трае няколко седмици и е болезнено.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator