Начало
НачалоНашето здравеХемороиди - масовото страдание
Хемороиди - масовото страдание 21 юни 2008

Едно от най-разпространените заболявания, от което страда повече от 80 процента от населението, са хемороидите. Причините за появата им са хроничният запек, седящата работа, злоупотребата с алкохол и пикантната храна; заплашени са и жените в периода на бременността и след раждане.

Някои считат, че хемороидите са банални и безобидни, затова независимо от дискомфорта, не се обръщат към лекар. Всъщност хронифициралото заболяване може да доведе до много сериозни последствия: вътрешни хемороидални възли, анални цепнатини, проктит, парапроктит, полипи. При кървящи хемороиди може да се развие анемия, която се съпровожда със слабост, виене на свят и даже загуба на съзнание.

Съществува и взаимовръзка между заболяванията на правото черво и органите на малкия таз. Застойните явления в малкия таз предизвикват както появата на хемороиди, така и простатит при мъжа, възпаление на яйчниците и колпити при жените. Хроничните форми водят до злокачествени тумори на правото черво.
Обаче много важно е да се борите не само с последствията или проявите на болестта – хемороидалните възли и аналните цепнатини, но и с причините. Често първопричината за хемороидите е хроничният запек. Научно доказано е, че 95 процента от заболяванията на организма са свързани с патологията на дебелото черво – запек, диария, метеоризъм, дисбактериоза, които водят до кожни болести – псориазис, екзема, пъпки; ендокринни нарушения; заболявания на опорно-двигателния апарат – артрити, артрози, остеохондроза.

Болните с хроничен запек се отнасят към рисковата група за развитие на рак на дебелото черво. Но вместо да се обърнат за помощ към лекар, мнозина предприемат самолечение като например вземат слабително, чиято ефективност с времето намалява, а безконтролно продължителният прием първо води до привикване, второ - до обезводняване на организма, развива се дисбактериоза, авитаминоза; с времето се нарушава функцията на бъбреците и черния дроб. Продължителният прием на слабителни като правило води до нарушаване на моторната функция на червата и като следствие до невъзможност за самостоятелно изпразване.

За избавяне от хроничния запек се използва фитотерапия, физиотерапия, специално разработени диети, резултатът от които е много ефективен. Появява се възможност да се избавите не само от последствията на хемороидите (възли и цепнатини), но и да предотвратите тяхното развитие, изключвайки първопричината.

Източник: в-к "Лечител"

► Вижте още:


Хемороиди - видове симптоми и лечение

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator