Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииCLA за отслабване
CLA за отслабване

В началото на този месец бяха обявени данните от направено проучване от МБМД сред българското население за неговите хранителни навици. Изследването е обхванало 1305 души над 14-годишна възраст от всички региони на България. То показва, че всеки втори човек у нас има проблеми с килограмите - 30% са с наднормено тегло, а 19% - дори със затлъстяване. Или общо 49% от българите са надхвърлили здравословните килограми. По-затлъстели са мъжете - 52% - повече от половината българи! Не особено радостна е картината и сред жените - 46% са с наднормено тегло. Но най-лошото е, че тази болест на цивилизацията не е пощадила и децата ни - 14% от тях на възраст между 14 и 17 години са вече дебели, а 28% от младежите в най-хубавата възраст - 20 до 29 години - са също с наднормено тегло. В най-творческата възраст - от 30 до 39 г., хората с наднормено тегло са вече 37% (повече от една трета!), а след 40-те картината става вече трагична: 57% дебеланковци между 40 и 49 години (когато човек би трябвало да е в разцвета си!) и 65% затлъстели сред хората над 50 години... Никак не е чудно, че сме на първо място в света по инсулти и инфаркти. И може ли да е иначе, след като 32% от всички анкетирани са заявили, че не извършват никакви физически натоварвания през свободното си време. Нещо повече: 61% от хората са заявили, че никога не са пробвали дори да намалят теглото си!

Много логично е това, което доказва изследването: наднорменото тегло е характерно най-вече за ниско образованите хора. 55% от тези с наднормено тегло са с основно или дори по-ниско образование. Процентът на дебелите намалява до 45 при хората със средно образование и пада още повече - 43% - при висшистите. Така че надеждата за един по-здрави и по-красив народ е в знанието. Точно затова през всичките 16 години от излизането си "Лечител" се е опитвал да увеличава знанията на своите читатели, което правим и днес, публикувайки на тази страница най-новите научни изследвания в Норвегия и Холандия. Дано тези открития да помогнат за спирането на пандемията от затлъстяване, обхванала не само САЩ и Европа, но и цяла Америка и Азия.
Известно е, че продължителната употреба на добавки със свързана линоленова киселина (CLA) намалява масата на мазнините в тялото и повишава или най-малкото поддържа крехката телесна маса (сбор от масата на костите, мускулите и телесните органи - или всичко останало без тлъстините). Но локалният ефект на CLA до момента не беше проучен.

Сега изследване, проведено наскоро от норвежки и холандски учени в Клиниката по диабет и затлъстяване в Осло и Медицинския център "Хедмарк" в град Хамар, Норвегия, си постави за цел да оцени нейния ефект от гледна точка на отделните области от тялото и безопасността при здрави възрастни хора с наднормено тегло и затлъстяване. В двойно-сляпото и контролирано с плацебо изпитание участвали общо 118 души с индекс на телесната маса между 28 и 32  Те били произволно разделени в две групи, едната от които приемала дневно по 3.4 г CLA, а другата плацебо в продължение на шест месеца. CLA понижила значително масата на мазнините в тялото към третия (с 0.9%) и шестия (с 3.4%) месец в сравнение с плацебото. Това понижение се наблюдавало главно в областта на краката (с 0.8 кг) и при жените с индекс на телесната маса над 30 (с 1.3 кг). Съотношението между обиколките на талията и бедрото намаляло значително, а крехката телесна маса се увеличила (с 0.5 кг) в CLA-групата в сравнение с участниците, вземали плацебо. Минералната плътност на костите не била засегната. Всички тези изменения били независими от диетата и физическите упражнения. Параметрите на безопасност като кръвни липиди, възпалителни и свързани с появата на диабет маркери останали в нормални граници. Неблагоприятните ефекти не се различавали при двете групи.

Учените заключават, че приемането на добавки с CLA при здравите възрастни хора с наднормено тегло и затлъстяване намалява масата на мазнините в определени области от тялото и се понася добре от организма.

trans 10, cis 12 CLA
cis 9, trans 11 CLA
linoleic acid (cis 9, cis 12)

Свързаната линоленова киселина, както се нарича комбинация от изомери на линоленовата киселина, съдържащи съединени двойни връзки, е показала при опити с животни, че носи ред потенциални ползи за здравето, между които положително въздействие върху телесния състав, понижаване на атеросклеротичните биомаркери, ограничаване на риска от рак, контролиране на диабета, намаляване на възпалението и благоприятно повлияване на имунната реакция.

При хората CLA е изследвана пространно за способността й да променя телесния състав. Резултатите сочат, че тя намалява масата на тлъстините, като в същото време запазва и дори увеличава крехката телесна маса.
Други изследвания върху употребата на двата биоактивни CLA-изомера (cis-9,trans-11 и trans-10,cis-12) от хора показаха, че те могат да стимулират имунната реакция.

Целта на настоящото изследване била да оцени локализацията на намаляването масата на тлъстините в тялото при хора с наднормено тегло и умерена степен на затлъстяване при 6-месечно приемане на CLA и на второ място да установи дали е безопасно.

Резултати
Масата на тлъстините в тялото, която в началото не се различавала съществено при двете групи, била понижена съществено (с 3.4%) след 6 месеца приемане на CLA в сравнение с плацебото. Тази разлика се наблюдавала и при измерване масата на мазнините като процент от общата телесна маса. При това намаляването масата на мазнините в абсолютна стойност и като процент от общата телесна маса вече било значително по-голямо при CLA- в сравнение с плацебо-групата още след третия месец. Спрямо стартовите стойности, към шестия месец CLA-групата имала значително понижена абсолютна маса (-1 кг) и процент (-1%) на мазнините в тялото, докато при плацебо-групата те оставали непроменени (респективно +0.2 кг и -0.1%). CLA се оказала по-ефикасна при жените в сравнение с мъжете и при участниците с индекс на телесната маса от 30 нагоре. От всичките 118 участници 83-ма завършили изследването в съответствие с всички правила и резултатите при тях били още по-силно изразени. Така например масата на мазнините в тялото им била намалена с цели 5.6% или 2 кг в сравнение с плацебо-групата.
Резултатите показват също, че 6-месечният прием на CLA понижавал значително масата на мазнините в краката (и то главно при жените и хората с индекс на телесната маса от 30 нагоре), но не и в ръцете и корема в сравнение с плацебо-групата. При 83-мата участници имало по-засилена тенденция към намаляване на тлъстините в коремната област.
Що се отнася до обиколката на талията и бедрото, след 6 месеца първата била средно с 2.6 см, а втората - с 1.4 см по-малка в CLA-групата и почти непроменена в плацебо-групата. При 83-мата участници обиколката на талията намаляла средно с 3.1 см.

От наблюдаваните неблагоприятни ефекти по време на изследването много малък процент били свързани с употребата на CLA - предимно стомашночревни и мускулно-скелетни, каквито са били наблюдавани и по-рано. Липсата на разлика в този аспект между двете групи демонстрира, че CLA е толкова безвредна, колкото зехтинът.

Заключение

Настоящото изследване е вече третата научна публикация, която потвърждава, че приемането на добавки с CLA променя телесния състав при здравите възрастни хора с наднормено тегло или затлъстяване без ограничителни диети или специфични промени на навиците на живот, като понижава масата на мазнините в определени части от тялото и същевременно поддържа или повишава крехката телесна маса.
Механизмите, посредством които CLA постига това, все още са обект на изследвания. Известно е, че тя безпроблемно достига до тъканите на животните и хората, където се натрупва и може (1) да стимулира програмираната клетъчна смърт на адипоцитите (мастните клетки); (2) да потиска липопротеин-липазата и да увеличава карнитин палмитоил-трансферазата, водейки до намалено натрупване на мастни киселини в адипоцитите; (3) да се свързва с вид рецептор в мастната тъкан, да намалява производството на хормона лептин и да предотвратява натрупването на триацилглицерол в адипоцитите; или (4) да води до промяна в изразходването на енергия и скоростта на обмяната на веществата.
По-рано имаше данни, че CLA би могла да предизвиква липидна пероксидация и с това да допринася за увеличаване на инсулиновата резистентност при хората с метаболитен синдром. При настоящото изследване обаче, с изключение на леко покачване нивото на инсулин С-пептид в рамките на нормата, всички показатели за захарната обмяна, в това число кръвната захар на гладно и равнището на инсулина, отбелязали всъщност понижение, а не увеличение. Това показва, че приемането на добавки с CLA не повишава допълнително риска от диабет при хората с наднормено тегло и умерена степен на затлъстяване.
Освен CLA са открити и някои други вещества, които помагат за намаляване на теглото.

Протеин
Протеинът потиска глада и ви предпазва от поемането на излишни калории. Освен това той участва във формирането на мускулна маса, особено, когато се взима от хора, които се занимават макар и с умерени физически упражнения. Колкото повече мускули се съдържат в тялото, толкова повече калории то изгаря при всеки един вид дейност (самите мускули използват повече енергия от тлъстините). Затова при клинични изследвания е доказано, че тези от подложените на диета за отслабване, които поемат повече протеини, имат и по-добри резултати в нормализирането на телесното тегло.
Специалистите диетолози препоръчват 30-40 на сто от храната да бъде от протеин, 35-45 процента – от въглехидрати и не повече от 30 на сто – от мазнини. При такава диета можете да очаквате до 1,5 кг месечно намаляване на теглото. Препоръчва се приемането на протеин да става и под формата на прахообразни хранителни добавки, които чудесно се вписват в различни млечно-плодови шейкове, от които можете да си позволите един между закуската и обяда и един между обяда и вечерята Приготвят се от 20-25 г протеин на прах, прибавен към чаша мляко или нискокалоричен плодов сок. Тези напитки ще потискат и апетита ви, който се увеличава в часовете между основните хранения. Повечето експерти препоръчват суроватъчен или млечен протеин, но при лактозна нетолерантност може да се използва и соев. Усетите ли подуване на стомаха, спазми и други признаци на недобро храносмилане, сменете млечния протеин със соев.

Зелен чай
Според няколко диетологични изследвания зеленият чай повишава обмяната на веществата и помага на организма да изгаря по-големи количества от телесните мазнини. Този ефект се дължи на взаимодействието между кофеина и епигалоцетахиновия галат – биохимично вещество, стимулиращо отделянето в организма на хормона норадреналин, който засилва обмяната и потиска апетита. Според изследванията на учените, ефективната дневна доза е 90 мг епигалоцетахиновия галат (EGCG) и 50 мг кофеин. Приема се на капсули или таблетки, предлагани в някои специализирани аптеки и дрогерии. Взима се три пъти на ден, преди ядене. Пиенето на зелен чай също има подобно въздействие върху организма, но не са правени изследвания за ефективната дозировка. Очакваният ефект от зеления чай е 1 – 1,5 кг отслабване на месец. Не са известни никакви странични ефекти, освен известна нервност, дължаща се на кофеина, съдържащ се в зеления чай.

Влакнини
Богатите на влакнини храни (или влакнините под формата на хранителни добавки) позволяват да ядем по-малко, но да се чувстваме сити. Специално разтворимите във вода влакнини забавят скоростта, с която храната достига до тънките черва и помага за предизвикването на чувство за ситост, преди човек да е преял. Друг начин, по който храните с влакнини помагат против преяждане е необходимостта те да бъдат дъвкани по-продължително време, преди да бъдат глътнати. През миналата година в авторитетното списание “Нютришънъл Ривю” бе публикуван анализ на осемдесетте най-престижни диетологични изследвания, свързани с влакнините. Оказа се, че хората (и затлъстелите, и тези с оптимално телесно тегло) се чувствали по-сити и поемали средно с 10 на сто по-малко калории, когато храната им била богата на влакнини. При това участвалите в експериментите доброволци нито били поставяни на диета, нито се подлагали на големи физически натоварвания. Учените установили, че влакнините от храната са също толкова ефикасни, както и влакнините под формата на хранителни добавки.

Средният резултат бил около половин килограм на месец, при приемане на около 25 г влакнини на ден (сухо тегло), комбинация от подходящи храни и хранителни добавки. Хранителните добавки (на прах или на капсули) обикновено се приготвят от люспи на семе от живовляк, и се смесват добре с течна храна, шейкове и т.н. Хранителните добавки от влакнини са безопасни дори и при продължителна употреба. За да предпазват и от запек, трябва да се взимат с много течности преди всичко вода. Специалистите препоръчват дневните дози влакнини постепенно да се повишават, така че за няколко седмици да се достигне до отбелязаните по-горе количества. Бързото включване на ударни дози влакнини може да предизвика подуване на стомаха, диария, а също и запек.

Хром
Една от най-важните съставки в продуктите за отслабване е хромът. Този микроелемент помага за повишаване ефективността на инсулина. Това води от своя страна до по-интензивното изгаряне на калориите и до по-малки количества натрупани телесни мазнини, както и до увеличаване на здравата мускулна маса за сметка на тлъстините. А колкото повече мускули има в човешкото тяло, толкова повече калории то изгаря за поддържане на жизнените си функции.
По време на проведено неотдавна клинично изследване в САЩ стотина доброволци с наднормено тегло били разделени на две групи и в продължение на два месеца на едната група давали по 400 микрограма хром под формата на хранителни добавки, а на другата – плацебо-препарати. Доброволците, приемали хромови добавки, свалили от 1,5 до 3 кг повече тлъстини в сравнение с плацебо-групата. Освен това учените установили, че хромовите добавки от растителен произход са двойно по-ефикасни от синтетичния хром.
Така може да се твърди, че при 400 микрограма дневна дозировка на хромовите хранителни добавки, приемани в продължение на поне три месеца, ще се стигне до отслабване средно с по един килограм на месец. Тази доза освен всичко друго е безопасна и при продължителна употреба.

С любезното съдействие на в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator