Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусСмъртоносният квартет - Инсулиновата резистентност
Смъртоносният квартет - Инсулиновата резистентност 09 май 2007

Същественият проблем при захарния диабет тип 2 не е в недостига на инсулин. Организмът произвежда повече от необходимия инсулин. Проблемът е в липсата на чувствителност на клетката към инсулина т.нар.инсулинова резистентност. Наред с нарушената инсулинова секреция това е двигателят, който тласка заболяването напред.
Това сочат резултатите от проведените през последните години изследвания.

Инсулиновата резистентност-номер 4 в състава на “Смъртоносният квартет”

В началото захарният диабет-тип-2 рядко протича с оплаквания и откриването му става случайно, например при извършване на профилактичен преглед. Предхождащо състояние на това нарушение на обмяната на веществата е инсулиновата резистентност. Тя е ключовия проблем при захарният диабет-тип-2, който може да бъде вроден или придобит.

Какво се случва в организма?
За да може глюкозата да проникне в клетката, винаги й е необходим инсулин, или казано с други думи - инсулинът отключва клетката за глюкозата. Инсулинът се произвежда от бета-клетките на задстомашната жлеза. При инсулиновата резистентност той не е в състояние да изпълнява дейността си, както в мускулните, така в мастните и чернодробни клетки - глюкозата вече не може да навлиза в клетките. Задстомашната жлеза се опитва да компенсира инсулиновата резистентност чрез изсипване на повече инсулин. В началото това е възможно и затова нивото на кръвната захар се задържа временно в нормални граници.

Вторият стадий на заболяването се характеризира все още с кръвна захар на гладно в границите на нормата. Бета-клетките обаче произвеждат инсулин на ръба на дееспособността си. Дневните колебания на върховите стойности на глюкозата, например след нахранване, не могат вече да бъдат овладяни с произведеното количество инсулин. Тогава се говори за “нарушен глюкозен толеранс”.

В третия стадий, след няколко години инсулинова резистентност и нарушен глюкозен толеранс, захарния диабет-тип-2 се диагностицира лесно. Тук и стойностите на кръвната глюкоза на гладно са трайно над нормата. Причина за това са или задълбочаваща се инсулинова резистентност, или затихващото инсулиново производство вследствие на изчерпване на бета-клетките на задстомашната жлеза.

И така - инсулинова резистентност означава:
• Ограничена чувствителност на телесните клетки към инсулин;
• Инсулинът не може да изпълнява функцията си върху клетката;
• Инсулиновата резистентност изпреварва с години поставената вече диагноза захарен диабет;

Опасност за кръвоносните съдове
При създалата се вече инсулинова резистентност започват и атеросклеротични промени в съдовата система, които при по-нататъшно развитие могат да доведат и до тежки заболявания каквито например са: сърдечен инфаркт, мозъчен удар, бъбречна надостатъчност и слепота. Половината от новооткритите диабетици имат вече органни увреди. В заключение може да се каже, че инсулиновата резистентност по правило е съществувала години наред, преди захарния диабет-тип-2 да се е отключил.

“Смъртоносният квартет”
Инсулинова резистентност възниква, ако е налице наследствено предразположение и/или , ако се прибавят външни фактори. Наднорменото тегло(затлъстяването) тук решително играе главната роля. Нито едно друго заболяване не е така тясно свързано със затлъстяването, както захарния диабет-тип-2.
Ако към инсулиновата резистентност, наднорменото тегло и липсата на физическа активност се прибавят и други рискови фактори, вероятността с годините да се появи захарен диабет все повече нараства. Повишеното кръвно налягане (хипертонията) и нарушената обмяна на мазнините допълнително повишават този риск.

Ранното разпознаване - състояние, от което можеш да се върнеш назад Захарният диабет е едно от най-разпространените и най-тежките заболявания на ендокринната система. В света близо 200 милиона души са диабетици, като до 2025година броят им ще се удвои. В България болните са 300-350 хиляди. За съжаление поставянето на диагнозата на диабетиците от 2-ри тип става много късно (средно след 5 години) и най-често случайно. Вредните за организма последствия са вече програмирани, тъй като предхождащото диабета състояние на инсулинова резистентност не е лекувано достатъчно последователно и насочено . Своевременно поставяне на диагнозата е от съществено значение. Това ще направи възможна профилактиката на опасните последствия, които рязко влошават качеството на живот на засегнатите. Много важно е захарния диабет да се търси сред определени хора и неговото предхождащо състояние инсулиновата резистентност да бъде рано разпознато и насочено лекувано.

д-р Александър Алексиев
Консултант: доц. д-р Владимир Христов - МБАЛ “Александровска” - МУ - София

Повече на тази тема

Наднормено тегло - номер 1 в състава на “Смъртоносния квартет”
Високо кръвно налягане - номер 2 в състава на “Смъртоносния квартет
Нарушения на мастната обмяна - номер 3 в състава на “Смъртоносния квартет” 

Серия: “Смъртоносният квартет”

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator