Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусСмъртоносният квартет - Високо кръвно налягане
Смъртоносният квартет - Високо кръвно налягане 09 май 2007

На 1,5 милиона българи кръвта им тече под повишено налягане в кръвоносните съдове. Фаталното е, че в повечето случаи това остава незабелязано за тях, тъй като страданието в началото протича без особени симптоми. Здравето на засегнатите обаче е под постоянна заплаха. Високото кръвно налягане уврежда сърдечно-съдовата система и може да доведе до тежки последствия, каквито са сърдечен инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.

Високо кръвно налягане - номер 2 в състава на “Смъртоносният квартет”

Метаболитен синдром
Високото кръвно налягане наред с повишените масти в кръвта, повишената кръвна захар и натрупването на мазнини предимно в коремната област се смята за един от “четиримата убийци”, членове на “Смъртоносния квартет”. Настъплението на този ансамбъл, наричан в медицинските среди “метаболитен синдром, бичът на 20.век “струва животът на милиони хора най-вече в индустриалните страни.

Високото кръвно налягане създава постоянни грижи на лекуващите лекари, тъй като при трайно повишените му стойности, в повечето случаи, оплакванията се ограничават “само” до леки и неспецифични симтоми като главозамайване, главоболие, смущения в съня, повишена раздразнителност или нарушено зрение. При по-тежко засегнатите пациенти уврежданията са вече в сърцето, бъбреците и мозъка.

Тъй като трайно повишеното кръвно налягане (над 140/90mmHg) при много пациенти протича безсимптомно или с леки симптоми, то може да доведе до необратими промени в стените на артериалните съдове - атеросклероза.

Този процес е предпоставка за възникване на инфаркт или инсулт. От съществено значение са и стойностите на диастолното ( “долната граница” ) кръвно налягане. Тя дава известна информация за състоянието на кръвообращението в периферията т.е.за най-малките артерии и артериоли. Стойности на диастолното артериално налягане над 90 mmHg винаги се нуждаят от лечение.

Отстраняване на рисковите фактори
В някои случаи повишеното кръвно налягане може да се нормализира като се отстранят рисковите фактори, които водят до повишаването му. Такива са например прекомерната употреба на готварска сол или поддържането на наднормено тегло, тютюнопушенето и консумацията на големи количества алкохол. Умереното спортуване като бягане за здраве, плуване или колоездане поддържат не само добрата форма на тялото, но и разтоварват сърцето.

Не по-маловажно за естественото лечение на високото кръвно налягане е и разтоварването от стреса. Вечерна разходка, четенето на интересна книга или насладата от лека вечеря от обилни пресни плодове и зеленчуци или риба са оптималния баланс, както за душата така и за сърцето, срещу натовареното ежедневие.

Медикаментозно лечение
В някои случаи немедикаментозните мерки не помагат: Ако кръвното налягане е трайно повишено, то лечението е с медикаменти, и то за цял живот. Лекарят в началото предписва един медикамент. В много случаи това не е достатъчно за да се понижи налягането и тогава се предписват няколко медикамента в комбинация за да се достигне целта. Важно е, почти колкото лечението, пациентът да следи редовно кръвното си налягане.

Кръвното налягане
Стойностите на кръвното налягане при човека варират в определени граници. То може да се повлияе временно от извършване на физическа дейност, промяна от легнало в изправено положение или като реакция на стрес. Кръвното налягане е подложено на денонощни колебания: най-високите стойности са рано сутрин и в късния следобед. По обедно време (особено след обяда)стойностите са значително по-ниски, като най-ниски са през нощта.

Кръвоснабдаяването на отделните органи е различно в течение на едно денонощие. При нужда кръвоснабдяването може да се активизира чрез мобилизиране на ествените депа - черният дроб и далакът.

Измерване на кръвното налягане
Принципът на безкръвното измерване на налягането е въведен от италианския лекар С. Рива-Рочи (Scipione Riva-Rocci, 1863-1943). По тази причина измерването на кръвното налягане на мишницата се обозначава двете латински букви “ RR “от Riva Rocci. Чрез напомпване на гумена маншета, която се поставя около мишницата, като “горна граница” на артериалното налягане (систолно)се отчита налягането в маншета, необходимо да предизвика силно ограничаване на локалния кръвоток в подлежащата артерия .

При изпускане на налягането, в стетоскопа започват да се чуват т.нар. “шумове на Коротков”. Те се появяват тъй като кръвта в този момент се завихря и движението й става доловимо за слуха. След като налягането достигне диастолните артериални стойности ( “долната граница”) пулсиращите шумове престават да се възприемат вече. Кръвното налягане (RR) в мишечните артерии нормално е около 120 mmHg за систолата, а в диастола спада с около една трета от стойността и е обикновено около 80 mmHg.

Добре е кръвното налягане ( ако лекарят не Ви посъветва нещо друго) да контролирате винаги по едно и също време: преди хранене и преди приемането на лекарствата против високо кръвно. Преди самото измерване не бива да сте употребявали кафе или да сте пушили цигара поне в последните 30 минути. За да поддържате безопасно кръвно налягане, записвайте регистрираните резултатите от измерванията в свой дневник за самоконтрол.

д-р Александър Алексиев
Консултант: д-р Веселка Гергова - МБАЛ “Александровска” - МУ - София

Повече на тази тема

Наднормено тегло - номер 1 в състава на “Смъртоносния квартет
Нарушения на мастната обмяна - номер 3 в състава на “Смъртоносния квартет
Инсулинова резистентност - номер 4 в състава на “Смъртоносния квартет”

Серия: “Смъртоносният квартет”

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator