Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусСмъртоносният квартет - Наднормено тегло
Смъртоносният квартет - Наднормено тегло 09 май 2007

Четиримата убийци от “смъртоносният квартет”: високото кръвно налягане, повишените масти в кръвта, повишената кръвна захар и натрупването на мазнини предимно в коремната област, отнемат от година на година все повече и повече човешки животи.
От друга страна, с неголеми усилия натрупаната досадна и още повече опасна коремна мазнина– може да бъде стопена.

Наднормено тегло-номер 1 в състава на “Смъртоносният квартет”

Резултатите на ИЕМА при БАН свидетелстват, че 46.8% от мъжете и 34.4% от жените у нас са с наднормено тегло, а за 15.8% мъже и 17.5% жени това е сериозен здравословен проблем - те страдат от затлъстяване!!! Общо 62.6% мъже и 51.9% жени имат проблем с телесното тегло! При децата 10%!

В отделни региони проблемите са още по-сериозни. Въпреки здравословния риск тази тенденция на растеж продължава. Наднорменото тегло повишава риска от развитието на тежки заболявания, каквито са атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, захарения диабет - тип 2, ракът, подаграта и нарушенията на мастната обмяна, от които една част завършват със смърт. Особено опасно става ако към наднорменото тегло се прибавят и останалите членове на “Смъртоносния квартет”.

Други доводи за лечение на наднорменото тегло:
• Колкото по-дълго във времето и колкото по-сериозно е напълняването, токлкова по-трудно то се поддава на лечение.
• Последствията от затлъстяването за здравето и след намаляване на теглото не винаги са обратими.

Индекс на телесна маса (ИТМ)
ИТМ е мярка за съотношението между ръст и тегло. Пресмята се като теглото в килограми се разделя на височината в метри, повдигната на квадрат. (ИТМ = кг/м2). ИТМ корелира много добре с телесната мастна маса, както и с риска от негативни отражения на свръхтеглото върху здравето и прогнозата за живот на индивида и затова се е наложил за единица мярка.

Животът с диабет
Който веднъж е заболял от диабет може и занапред да поддържа активен начин на живот. Диабетът не означава непременно строга едностранчива диета или влошаване на качеството на живот. Диабетът означава: здравословен начин на живот и хранене и осъзнаване на необходимостта от физическа активност.

Наднорменото тегло невинаги означава свръхтегло.
Количественото разпределение на подкожната мастна тъкан е генетично обосновано. При наднормено тегло според разпределението на подкожната мастна тъкан могат да се обособят, по отношение на здравните последици, две отделни групи с различен рисков фактор. Решаващо за здравния риск е обиколката на талията (ОТ). 

Ако ОТ е високо означава, че наднорменото тегло се дължи главно на натрупване на мастна тъкан в горната част на тялото и в областта на корема (андроиден тип: тип “ябълка”). Рискът в тази група индивидите да заболеят например от атеросклероза, сърдечна недостатъчност или захарен диабет - тип 2 е по-висок отколкото в групата с по-ниски стойности на ОТ (гиноиден тип: тип “круша”).

При стойности (досега) на ОТ над 102 за мъже и над 88 за жените, а според новите критерии, над 94 за мъже и над 80 за жените говорим за така нареченото абдоминално затлъстяване. Гиноидният тип или “круша” се среща главно при жени, докато андроидния тип или тип“ябълка”- при мъже.

Андриодният тип живее по-рисково
При пълни и по-пълни хора с ябъкловидно. натрупване на мазнини рискът да развият захарен диабет-тип 2 и атеросклероза или сърдечно-съдови заболявания, или пък в най-лошия случай, да претърпят сърдечен инфаркт или мозъчен удар е значително по-висок. От друга страна проблемите на гиноидния тип са да намали теглото си. Жените в менопауза често показват натрупване на мазнини предимно в коремната област. И при двата пола здравният риск става по-висок с увеличаване на мазнините в коремната област.

Фактори, които улесняват напълняването
• Висококалорийна храна и ограничена двигателна активност;
• Прекомерна алкохолна консумация, тютюнопушене;
• Психичен стрес, както и бързи редувания на напълняване и отслабване(“йо-йо ефект”);

Вземането на мерки за намаляване на телесното тегло трябва да започне с дългосрочна промяна в начина на хранене комбинирано с увеличена двигателна активност.
Това е добро поведение, както за хората с андроиден, така и за тези с гиноидния тип затлъстяване. С отсраняването на ненужните масти от организма се намалява и риска от вече споменатите заболявания.
Много пресни плодове и зеленчуци, продукти от пълноценно жито, млечни продукти с ниска масленост, прясна морска риба и обилно консумиране на минерална вода са естествените мерки срещу “Смъртоносния квартет”.

д-р Александър Алексиев
консултант доц. д-р Владимир Христов - МБАЛ “Александровска” - МУ - София

Повече на тази тема 

Високо кръвно налягане - номер 2 в състава на “Смъртоносния квартет”
Нарушения на мастната обмяна - номер 3 в състава на “Смъртоносния квартет”
Инсулинова резистентност - номер 4 в състава на “Смъртоносния квартет” 

Серия: “Смъртоносният квартет”

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator