Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияХранене при инсулт
Хранене при инсулт

Диетите и здрвословното хранене в профилактиката на инсулта


Диетата е един от компонентите на профилактика на мозъчния инсулт и има много по-голямо значение, отколкото е прието да се смята. Статините (тип медикаменти) например оказват силно действие върху нивото на липидите. Те могат да намалят нивото им с 50-60% на гладно, а диетата с ниско съдържание на мазнини - само с 5-10%.
Резултатите от различни изследвания показват, че т. нар. средиземноморска диета, която включва голямо количество полезни полиненаситени мазнини, зърнени храни, плодове и зеленчуци, т.е. все храни с ниско съдържание на холестерол и животински мазнини, намалява риска от инфаркт с 60% в продължение на 4 години в сравнение с диетата, препоръчвана от Американската кардиологична асоциация. Този ефект почти 2 пъти надвишава ефекта на статините, наблюдаван в изследване, проведено от скандинавски специалисти, в което относителният риск от инфаркт на миокарда, при правилно хранене, в продължение на 6 г. намалява с около 40%.
Основният проблем обикновено се състои в това, че много пациенти имат неразпознат недостиг на витамин В12, изискващ назначаването на по-големи дози от него.
Несполучливи се оказват и опитите да се постигне положителен ефект чрез назначаването на хранителни добавки, съдържащи големи дози витамини Е и С и бета-каротин. Според много специалисти традиционните за средиземноморската диета големи количества плодове и зеленчуци дават на организма естествените антиоксиданти, от които той има нужда и резултатът е много по-добър, отколкото приемането им по изкуствен път.

doctorbg.com




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator