Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииСоковете
Соковете

Едва ли има диета, която да не Ви препоръчва пиенето на много течности, в това число и на сокове. Плодовите сокове са по-популярни, по-евтини и всички знаят какви витамина съдържат. Ето какви достойнства имат и част от зеленчуковите сокове.

Моркови. Сокът от моркови е класически източник на каротен. Този микроелемент е важен за зрението, поддържа съпротивителните сили на организма и помага срещу остеопороза и счупвания. Морковите съдържат вещества с антистенокарден ефект. Сокът се препоръчва още от първия месец след раждане на бебето, защото безпроблемно допълва витамините и ензимите в храненето му. Той се използва и в повечето комбинации от пресни плодово-зеленчукови сокове.


Целина. Сокът от целина помага при шипове, перде и камъни в бъбреците, особено ако отлаганията са от калциеви оксалати. Той се препоръчва и за усилване на мъжката потентност.


Червено Цвекло. Сокът от червено цвекло пречиства кръвта. Той се препоръчва на хора, които са преминали през агресивно лечение и продължителни антибиотични курсове. Особено е полезен при анемия, защото съдържа кобалт, който е важен за синтеза на витамин B 12.


Чушки. Сокът от чушки е източник на силиций – елемент важен за доброто състояние на косата и ноктите.


Картофи. Сокът от прясно изцеден картоф успокоява стомашните болки при гастрит. Ако изпием 50 гр. 2-3 пъти дневно преди храна, той сваля високото кръвно налягане. Картофите се измиват добре и се изцеждат заедно с корите в сокоизтисквачка. Ако нямате под ръка, могат да се настържат и ад се прецедят през тензух. Кълновете трябва да се почистят предварително. Не бива да се използват позеленели картофи, които са съхранявани на силна светлина.
Коприва. Сокът от коприва помага при възстановяване от операции и тежки заболявания.


Магданоз. Сокът от магданоз трябва да се пие с мярка – най-много 50 гр. дневно. Не бива да се използва обаче от бременни. Листните зеленчуци са богати на фолиева киселина, която помага при анемии. Цеденето на сок от листа е капризна работа, защото от една връзка магданоз излизат по-малко от 50 гр. сок. За да се отдели по-лесно, може да се добави малко вода. Сокът от магданоз е признат като афродизиак.Препоръчва се при бъбречни проблеми и анемии.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator