Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияХранене при болно гърло
Хранене при болно гърло

Лечението на простуденото гърло трябва да започне с диета - храната, която поемаме, оказва термично и химическо въздействие на лигавицата.
Още преди векове лекарите са знаели, че определен тип храна има благотворно влияние при кашлица. Придворният лекар на френския крал Луй XV е лекувал кашлица със сурови яйца, знахарите във Фландрия са съветвали простудилите се да пият разтопена мас, а най-широко разпространеното във Франция лечение е било с топъл птичи бульон с червено вино.
Препоръките на съвременните лекари също дават “храна” за въображението - всеки може сам да си приготви ястие по собствен вкус. Просто трябва да се спазват някои правила: храненето трябва да става на малки порции и да се предпочитат смлените или нарязаните на ситно продукти. Зеленчуково пюре и супите се смятат за идеална храна за болното гърло. Лютивото, соленото и киселото трябва задължително да се избягват.
Много важно е също болният да приема колкото се може повече течности. Те овлажняват лигавицата и “смиват” остатъците от разрушените клетки или токсичните вещества, които се отделят от микроорганизмите.
Мнозина правят грешката да се опитват да намалят болката с гореща напитка, чиято температура се доближава до точката на кипене. Това не е правилно: трябва да се приема топла, но не гореща течност.
Напитките трябва да са алкални или с неутрална pH (силно киселата среда способства за размножаването на микроорганизмите). Това може да бъде вода, чай, какао. Соковете от цитрусовите плодове не се препоръчват - те създават благоприятни условия за дейността на “вредните” бактерии. Задължително трябва да се спрат газираните напитки.
Специалистите препоръчват гърлото да се изплаква минимум 5-6 пъти дневно. Топлите запарки не само отстраняват налепите от микроорганизми и токсини, но и облекчават процеса на гълтане.
Ако нямате под ръка никакво лекарство, в чаша топла вода може да се разтвори 1/3 ч.л. сол, като с получената смес се прочисти гърлото. В домашни условия може да се приготви йоден разтвор - 3-4 капки йод и хлебна сода на върха на ножа се разтварят в 1 ч.ч. топла вода.
Лекарите не препоръчват инхалации с много гореща вода, защото горещата пара предизвиква рефлекторно свиване на глътката. Приготвеният разтвор трябва да е с температура най-много 85-90 градуса, а продължителността на инхалацията – да не трябва да превишава 5-7 минути.
Всички популярни препарати от типа на “Стрепсилс”, “Неоангин”, “Септолет” оказват голяма помощ при настинка. Лекарите ги прилагат като допълнителна терапия и все по-често ги въвеждат в схемите на плановото лечение.
Не трябва да се пренебрегва и народната медицина. Отдавна е известно облекчаващото действие на сока от лук. По-късно учените успяват да обяснят целебните свойства на лука - в него се съдържа голямо количество фитонциди, които притежават антибактериални свойства. Затова се препоръчва при болно гърло да се пие по 1 ч.л. сок от лук 3-4 пъти дневно. Полезни са и варени картофи (с кората), които се смачкват на пюре и се използват като компрес не по-малко от 30-40 минути .

Защо боли гърлото?
Обикновено болките в гърлото са съпътствани от респираторно-вирусни заболявания или възникват в резултат на тях. Най-разпространените болести са:
• Ларингит - заболяване на гласовите връзки, съпроводено от хриптящ глас или загуба на глас, суха кашлица.
• Фарингит - заболяване на задната стена на гърлото, съпроводено от болки (не само при гълтане) и кашлица.
• Тонзилит - заболяване на небните сливици и на лимфоидната тъкан между небните дъги (сливиците са с увеличен размер и са зачервени), болки в гърлото.
• Ангина - остро инфекциозно заболяване на лимфоидната тъкан, характеризиращо се с възпаление на небните сливици. Предизвиква се от различни микроби - главно стрептококи.
• Паратонзиларен абцес - болката в гърлото е толкова силна, че болният не може напълно да си отваря устата, шията отича, подчелюсните и шийните лимфни възли са увеличени и болезнени.

Как да се лекуваме?
На организма са необходими през този период топли напитки и храни (чай, бульон, супа) и по-големи количества витамин С. Малко количество (до 50 гр.) алкохол, най-добре вечер, също може да е от полза.
Препоръчително е лечението да се определи от лекар, който да открие истинската причина за болките.




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator