Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЛечебните свойства на алоето
Лечебните свойства на алоето

Алоето (Aloe vera L.) е растение, познато още от древността. В Египет, Месопотамия и Гърция е прилагано за лечение на гнойни рани. В Индия е използвано при заболявания на устната кухина и при паразити. Едва през XIX век алоето е придобило и славата си на лаксативно средство.

Растението има сложен състав – антрохинониалоин, алое-емодин, антрацен, мастни киселини, аминокиселини, захари, микроелементи, стероиди и други, благодарение на които неговата фармакологична активност е доста разнообразна.

На първо са антибактериалните и антимикотичните свойства на алоето спрямо широк спектър бактерии (стрептококи, стафилококи), гъбички (кандида албиканс) и други. Установено е също противовирусно действие на алоето спрямо херпесния вирус, вируса на инфлуенцата, дори повлиява ХИВ-вируса. При модели на експериментална левкемия у животни алоето е показало висока активност в 50% от животните с удължаване на преживяемостта им. В опити ин-витро алоето е показало цитостатичен ефект и върху други туморни щамове.

При болни от СПИН, третирани с препарата АТ и Ацикловир, ефектът се засилил с прибавянето на екстракт от алое. Алоето се оказва стимулатор на имунната система и мощно противовъзпалително средство. Наличието на витамин С, Е и цинк стимулира регенерацията на клетките, което е едно от най-важните му биологични свойства. Експериментално е установено, че алоето понижава кръвната захар.

Лаксативното действие на алоето е достатъчно полулярно. Важно е да се знае, че в малки дози алоето само стимулира чревната мускулатура, докато неговият очистителен ефект се проявява само в големи дози. Много сполучлива е комбинацията между алое и екстракт от беладона при хроничен запек. Екстрактът от алоето спомага за ускореното заздравяване на пептични язви, като по-важното е, че не се констатира рецидив след подобна терапия.

Съществуват и индикации за добри клинични резултати от лечението с алое на астматични пристъпи, при които настъпва ремисия в 70% от лекуваните. Особено ефективно е алоето в съчетание с традиционните антиастматични средства. Алоето има широк обсег на действие, включително и при варикозни рани, след лъче- и химиотерапия, и особено при така нар. радиодерматит. Диабетичната гангрена също е благоприятен обект за лечение.

Сокът от алое лекува също акне, себорея, екземи и други, но само сокът от свежи листа притежава лечебно действие. Изсушените листа или част от тях нямат лечебен ефект.


Проф. д-р Петър Манолов, д. м. н.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator