Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиЗа правилното трениране и предпазването от травми
За правилното трениране и предпазването от травми

Измежду всички поставени цели, активно спортуващите хора слагат и предпазването от спортни травми. Правилното изпълнение на упражненията (движенията) и разумното натоварване са гарант както за добрите резултати, така и за здравето и безопасността на спортуващия. Това в най-голяма степен важи за упражненията със свободни тежести и джогинга. doctorbg.com Ви предлага няколко правила, които гарантират правилното провеждане на тренировката:
1. Тренирайте с партньор. С човек до себе си можете да удвоите постиженията си и да сте сигурни, че ако не можете да "добутате" последното повторение ще има кой да ви помогне. И не забравяйте – партньор не означава събеседник. Ако тичате и говорите се затруднява дишането, а това, естествено, е нежелателно.
2. Снабдете се с необходимата екипировка. Не става дума за всички артикули, с които тренират професионалистите, но е важно да сте облечени удобно и да използвате колан, налакътници или наколенки когато правите по-тежки упражнения. Твърде голямото натоварване може да доведе до разрушаване на съединителната тъкан и травма, която може да бъде избегната с гореизброените помощни средства. Претоварването с бегови упражнения също може да доведе до възпаления или разкъсване на сухожилие, което е в пъти по-вероятно да се случи, ако не сте облечени адекватно на ниските температури. В топло време също трябва да съобразите екипировката, защото рисковете от топлинен удар и дехидратация са по-големи.
3. Не подценявайте загряваката.Тя е необходима за да се подготви тялото за натоварванията и за предпазване от контузии.
4. Изпълнявайте упражненията според указанията на инструктора или треньора. Не се правете излишно на герой". Никой няма да ви обърне внимание ако вдигнете с 10 кг. повече отколкото са необходими за правилното изпълнение на упражнението, но със сигурност ще ви забележат, ако се затиснете с щангата. Освен това със стриктно изпълнение на упражнения рискът от травми се свежда до минимум.
5. Почивайте активно. В седнало положение голяма част от кръвния ток се блокира, част от кръвоносните съдове се притискат и това пречи на нормалното протичане на метаболитните процеси в организма. Разхождайте се из залата или разпускайте след джогинг с лека гимнастика.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator