Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияХранене при артрит
Хранене при артрит

Остеоартритът – симптоми и лечение

Хранене при артрит
Редовното движение и спортът са най-добрата профилактика, съчетани със здравословното хранене.
Неправилното хранене, още от детските години може да ни докара сериозни проблеми със ставите, когато остареем, твърдят лекарите. Опасността е особено голяма за хора, чиито родители имат проблеми с опорно-двигателния апарат. Студеното море също е враг за костите и ставите.
Влагата и студът докарват ревматизъм, артрит и шипове.
Затова пък, ако ходите редовно на почивка край морето през лятото, можете да закалите ставите и костите.

Грипът и настинките са другата предпоставка за развитие на подобни заболявания
Всички тези фактори, съчетани с наследствена предразположеност, могат да докарат много неприятности на хората, да ги вкарат в инвалидна количка или дори да причинят смърт.
Повече от една четвърт от българите имат болни кости и стави. Най-много - 1,6 млн. души, са с по една болна става. Над 400 000 човека са с изтъняващи и чупливи кости. Тежка форма на артрит пък имат над 120 000 българи. Най-опасните ревматоидни заболявания, които засягат всички органи и системи, са бич за 10 000 души у нас. Жените и мъжете страдат еднакво често от шипове, дамска болест е ревматоидният артрит, а подаграта е заболяването на господата.

Правилното хранене още от детството и умереният спорт са най-добрата профилактика.
Задължително трябва да заложите на нея, ако някой от родителите ви има ревматоидно заболяване, според ревматологът проф. Рашо Рашков. Страдащите от тези болести у нас се лекуват некачествено, според него. Отпускат се шест-седем пъти по-малко пари, отколкото са нужни. Лекарите са принудени да спестяват изследванията и да поставят диагнозата на око. Хапчетата, които пият болните, са само най-евтините и в повечето случаи са неефективни, допълни той.
Остеоартритът – симптоми и лечение
Остеоартритът е известен като дегенеративно заболяване, поразяващо ставите и е най-разпространената сред всички болести на опорно-двигателния апарат.
Той се характеризира с разрушаване на хрущялната тъкан, в резултат на което костните повърхности на ставата стават незащитени и това предизвиква възпаление и болка.
За разлика от другите видове артрит, остеоартритът не е системно заболяване. Най-често той засяга по-малките стави на пръстите, стъпалата, коленете и тазобедрените стави, както и тези на гръбнака.
Най-често срещаните симптоми на остеоартрита са болки в една или няколко стави, изтръпване и нарушение на подвижността. Изтръпването на крайниците често възниква при продължителна липса на физическа активност (дълго седене, нощен сън) и се облекчава след раздвижване.
Изостряне на болката се наблюдава в периоди на повишена влажност, след интензивно натоварване, но преди всичко през нощта.
Според прогресирането на заболяването болният се оплаква дори в състояние на покой, което е причина за нарушения в съня.
Остеоартритите могат да предизвикат крепитация (пукане) в ставите по време на движение.
Как се лекува?
Физическите упражнения значително подобряват състоянието на болния от остеоартрит. Те могат да отсрочат началото на лекарствената терапия, която трябва да бъде назначена задължително от специалист, след съответния преглед.
Редовното раздвижването може да намали болката, изтръпването, да увеличи подвижността, да заздрави мускулите и с това да подобри общото състояние. За болните от остеоартрит са благаприятни 3 вида физическа активност:
упражнения за подвижност на ставите,
упражнения за укрепване на мускулите и
динамични упражнения.
Плуването е най-препоръчвания спорт, докато бягането не е желателно

www.doctorbg.com




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator