Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиСпортните травми
Спортните травми

Травмите в тъканите водят до възпалителна реакция, която е необходима, за да се извърши възстановителния процес. Тя се свързва с подуване, отичане и болезненост. През този етап от оздравителния процес организмът се бори със събралата се кръв около травмираното място и се опитва да изхвърли повредената тъкан и клетки. Тази начална фаза продължава от 2 до 4 дни.

След спортна травма започва образуването на нова тъкан и нови капиляри. Тази нова тъкан се развива напълно, ремоделира се и постепенно придобива нормален вид и функция. Това трае няколко седмици, но понякога може да отнеме месеци и години, в зависимост от степента на контузията и нейната локализация.
Силният оток може да попречи на оздравителния процес. Изстудяване и повдигане на крайника донякъде може да предотврати образуването му.

Бързото възстановяване изисква навременна и точна намеса на специалист – травматолог. Прегледът при лекар е важен за да се предотвратят усложнения и за да се установи мястото и степента на травмата.
За да може процесът на възстановяване да протече бързо и ефективно, наранената област трябва да бъде обездвижена възможно най-бързо. Отрано контролираната подвижност е важна за ремоделирането на тъканите.
Изстудяването намалява болката и ограничава размера на отока. Трябва да се знае, че ледът не бива да се слага директно върху кожата. Натискът под формата на компрес или превръзка механически ограничава размера на отока.

Рехабилитацията има редица цели в зависимост от травмата. Обикновено нормалното движение се въстановява, както и силата, издръжливостта и гъвкавостта. При значително засегната става (разкъсани сухожилия и ставни връзки), механизмите за предаване на информация от рецепторите в ставата ще са увредени, ако в процеса на възстановяване не са включени специфични упражнения и тренировки, за да се възстановява паралелно и нарушеното "ставно чувство". Ако няма пълно регенриране на мускула и нервите, рискът от повторна контузия остава завишен.
По време на локалното лечение е нужно и трениране на цялото тяло, без да се натоварва нараненият участък. Това се постига със специална тренировка, изолираща болния участък. Лечебната гимнастика и натоварванията се определят от специалист – травматолог и рехабилитатор.

След завръщането към тренировъчния процес не бива да се пребързва с натоварването. Повторното травмиране винаги е доста по-голямо, а възможностите за пълна регенерация спадат.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator