Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиЖенски страхове
Женски страхове

Абсолютният мит, който държи жените далеч от фитнеса е вярването, че вдигането на тежести води до изграждането на огромна мускулатура и покачването на телесна маса. Реалността обаче е друга. Жените просто нямат достатъчно хормони, които да предизвикат същесвтени промени в телесната мускулатура. Нежният пол има от десет до двадесет и пет пъти по-малко от основните за растежа хормони в сравнение с техните силни половинки. За разлика от повечето мъже, жените, които биха искали да направят мускулна маса определено изпитват големи трудности и губят повече време. За подобна цел се изискват сериозно просвещение, "генно-инженерна" диета, прецизна тренировъчна програма, редовен прием на множество суплементи и дори анаболни стимуланти.
Истината е, че мускулната маса не възниква внезапно само защото сте се осмелили да вдигате тежести. Жени, които приемат този мит за чиста монета пропускат множеството ползи, които фитнес тренировките предлагат.
Жените, които спазват тренировъчния си план и посещават редовно фитнес залата, могат да забележат увеличаване на мускулните тъкани. Да, това означава също така, че когато стъпите на кантара ще има увеличаване на посочената цифра. Дами, продължете да четете този материал! Мускулите тежат повече от мазнините. Ако замените излишните мазнини с красиво-оформени ръце, корем и бедра ще имате леко покачване в теглото. Добрата новина е, че мускулите по своята природа са термогенични и по този начин дори те самите горят калории. По този начин Вие, дами, можете да качите тегло подобрявайки естетичността на Вашето тяло без да промените пропорциите си.
Колкото по-плътни мускули има човек, толкова повече калории изразходва по време на ежедневните си дейности. Изследванията в тази носока потвърждават, че за всеки килограм мускулна маса организмът "харчи" между 70 и 100 калории повече. Просто изчисление показва, че 2 "чисти" килограма биха изразходвали от организма 150 калории дневно, което пък на месечна база прави 4500 калории разход. При разумна диета и нормален тренировъчен режим този завишен разход за година ще доведе до загубата на 4-5 килограма мазнини.
Друга полза, която трябва да бъде притегателен магнит към залите за жени е ефектът на бодибилдинга върху костната система. Фитнес тренировките са мощно оръжие срещу остеопорозата – заболяване характеризиращо се с разреждане на костната плътност, загуба на костна маса, изсъхване и чупливост на костите. Хората, които имат остеопороза са застрашени в пъти повече от останалите от фрактури – особено на крайниците и ставите. Над 80% от оплакващите се от остеопороза са предтсавителки на нежния пол. Статистиката сочи, че една на всеки три жени поне веднъж в живота си получава фрактура в следствие на намалената костна плътност. Тренировките във фитнес залата могат да бъдат превантивна мярка срещу попадането в подобни статистики.
Затова жени, не се палшете, а тренирайте и се радвайте на красиво тяло и крепко здраве!

Радко Кръстанов



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator