Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияДиета против атеросклероза
Диета против атеросклероза

Добре подготвената диета може да помогне за снижаване нивото на лошия (LDL) холестерол и да повиши нивото на добрия (HDL) холестерол. Защитата на доброто състояние на сърцето до голяма степен се определя от здравословния хранителен режим. Най-полезни за сърцето са бирената мая, чесънът, овесените ядки, лукът, соята и виното.

Първи примерен дневен режим:
Закуска: 150-200 гр. корнфлейкс или пълнозърнестихрани, богати на фибри, плод.
Обед: купичка варен боб, филийка пълнозърнест хляб
Закуска: 50-100 гр. ядки
Вечеря: Печена скумрия и салата от зелени листни зеленчуци

Втори примерен дневен режим:
Закуска: плодова салата, чаша чай.
Обед: 200-250 гр. варен грах, филийка пълнозърнест хляб
Вечеря: салата със соеви кълнове, 150 гр. бяло пилешко месо без кожата, чаша червено вино

За доброто състояние на сърдечно-съдовата система е необходимо освен превенцията на холестеролно натрупване, да се поддържа и разумна телесна маса. Щадящият сърцето хранителен режим включва повече сурови плодове и зеленчуци, соя, боб, грах, риба и бяло месо, чесън, лук и ядки. Добрата диета ограничава консумацията на яйца, червени меса и млечни продукти и изключва напълно пържените храни, захарта и растителните масла. Тя свежда до минимум приема на мазнини чрез храната за сметка на фибрите и разнообразния комплекс въглехидрати.
Здравословният начин на живот изисква и ограничаване или пълно въздържание от консумация на алкохол, кафе и тютюневи изделия.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator