Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияХерпес Симплекс
Херпес Симплекс

Определение
Инфекцията се причинява от обикновения херпесен вирус, засяга всички възрасти и е еднакво честа у двата пола.
Херпесният вирус съществува в две разновидности – I-ви тип - лабиален (засяга устните) и II-ри тип - генитален (засяга половите органи).


Клинична картина
В детска възраст заразяването става най-често между първата и петата година. У повечето деца вирусната инфкекция протича като гингивостоматит. Измененията се локализират по устната лигавица, появява се зачервяване и оток, за кратко време се оформят мехурчета, които се разпукват и се образуват малки ерозии. Постепенно тези ерозии се покриват с белезникаво-жълтеникав налеп, наподобяващ афти. Лимфните възли се подуват. Налице е силна локална болка и обилно слюнкоотделяне.
Гениталният херпесен вирус предизвиква възпалителни изменения по гениталите на момиченцата и момченцата. Тези изменения не се различават от херпесния обрив по устните. Траен имунитет липсва.
След оздравяване вирусът остава в организма и след време отново се активира и предизвиква отново повтаряне на болестта. У възрастни хора херпес-симплекс вирусът причинява същите проблеми по устните и гениталите, като инфекцията е по-честа у жените.


Лечение
Обикновено заболяването преминава без лечение. За предпазване се употребяват антисептични пудри и разтвори. При чести рецидиви се прилага антихерпесна ваксина.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator