Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияРахит
Рахит

Определение
Рахитът е заболяване, което се развива у децата при недоимък на витамин-Д. У възрастни лица този недоимък причинява остеомалация (размекване на костната тъкан) и остеопороза.
Витамин-Д се образува в кожата при облъчване с ултравиолетови лъчи или се приема с храната. Той увеличава всмукването на калция и фосфора в червата и намалява елиминирането им от организма. Основната причина за недоимък на витамин-Д е недостатъчно излагане на децата на ултравиолетово облъчване и недостатъчен прием на витамина с храната.
Витамин-Д се съдържа най-много в рибеното масло, по-малко - в рибата, черния дроб, яйцата, млечните продукти. При хронични чревни заболявания той не може да се всмуква достатъчно добре.
Недоимъкът на витамин-Д предизвиква намаляване на съдържанието на калций и фосфор в организма, поради намаленото им всмукване и повишеното им елиминиране. Този недоимък нарушава функциите на различните органи и системи, най-вече на костите, които се деминерализират, стават меки и лесно се деформират.
Болестта най-вече започва в кърмаческа възраст, като недоносените деца боледуват по-често, по-тежко и по-продължително. Децата са неспокойни и с нарушен сън. Появяват се чести изпотявания. Най-ранните костни изменения се откриват по черепа. Ръбовете на черепните кости в областта на фонтанелите омекват, а затварянето на фонтанелите се забавя. Челните и теменните части на черепа изпъкват силно. Долната челюст изостава с развитието си и захапката става дълбока.


Клинична картина
Характерен ранен признак на рахита е и задебеляването на ребрените хрущяли в областта на залавянето им за гръдната кост (стернума). Те изпъкват под кожата и образуват т .нар. рахитична броеница. Поради намалената минерализация ребрата са меки и огъваеми. Гръдният кош се сплесква страничко, в долната част се разширява, а в горната се стеснява. В по-тежки случаи гръдната кост силно изпъква напред. Гръбначният стълб в поясната си част изпъква напред и образува рахитична гърбица, а понякога настъпва и странично изкривяване т. нар. рахитична сколиоза. По-късно се установяват деформации на крайниците. Китките и глезените надебеляват. Краката се изкривяват О-образно, по-рядко Х-образно.
Постоянен признак на рахита е отслабването на мускулния тонус и съединителните тъкани на ставите. Болните деца са в състояние да извършват движения в голям обем (например, лежейки по гръб те могат да докоснат главата си с крака си и дори да го преметнат зад врата). Поникването на зъбите закъснява, те често са деформирани и лесно се развалят. Съществува предразположеност към запек, диспепсия и пневмония.


Лечението на рахита и остеомалацията се извършва с високи дози витамин-Д, калциеви препарати и ултравиолетово облъчване. Назначава се подходяща диета с достатъчно съдържание на калций, фосфор, витамини (продукти от млечен произход, яйца, моркови, плодови и зеленчукови пюрета). Витамин-Д се прилага в инжекционна форма или в желатинови капсули, както и в течна форма, приемана през устата.


Профилактиката на рахита започва още преди раждането. Бременните трябва да приемат витамин-Д през последните месеци на бременността, да включват в храната си пресни плодове и зеленчуци. Новороденото още на третата - четвъртата седмица трябва да се извежда навън, на свеж въздух. Важно е достатъчното кърмене, защото кърмата съдържа в правилно съотношение калции и фосфор. В края на първия или втория месец след раждането се дава витамин-Д самостоятелно или във вид на обогатено мляко. Едновременно се провежда облъчване с ултравиолетови лъчи.
По показание профилактично се назначава допълнително витамин-D. Прогнозата на рахита и остеомалацията е добра и благоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator