Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиНово проучване
Ново проучване

Ново проучване, извършено от американския национален здравен институт, е достигнало до нови заключения, според които хората на средна и надсредна възраст би следвало да правят по-тежки кардиоупражнения като спринтове, плуване и каране на колело, а не леки натоварвания на футболната или баскетболната площадка. Учените са достигнали до извода, че изморителните аеробни тренировки карат организма да произвежда чувствително по-големи от обикновеното дози хормон на растежа (ХР), който забавя стареенето. Изследователите добавят, че в Америка много шоумени си инжектират хормон на растежа, заради неговите свойства да възстановява по-бързо тялото от умора, да поддържа висок мускулен тонус и да спомага за горенето на мазнините.

Без съмнение натуралното е винаги най-доброто

Продуцирането на хормон на растежа в следствие на високо-интензивни натоварвания е без съмнение най-натуралния начин. ХР се инжектира на деца, които имат клинично доказано забавяне в растежа, за да бъдат компенсирани заболяванията им. Веществото обаче не може да помогне на възрастен индивид да се издължи. За хора на средна възраст хормонът на растежа има превантивни функции срещу ефектите на възрастта. Учените са въвели терминът соматопауза. Той означава процеса, при който клетките започват да се делят по-бавно и са по-малко жизнени. Соматопаузата на средната възраст се характеризира със загуба на мускулна маса, затлъстяване, разваляне на добрата кондиция на кожата и др. Стареенето е свързано освен с физиологични, така и с психологически промени. Хората над 40-годишна възраст могат много по-трудно да бъдат убедени в ползата от активното спортуване. Докато при 20-годишните метаболизмът е бърз и здравословният начин на живот е съпровождан от "странични ефекти" като мускулесто, красиво тяло и прилив на самочувствие, при хората на средна възраст по-трудно се забелязва (и по-трудно се постига) ефекта от фитнес тренировката. Въпреки това интензивното натоварване оказва "невидимо" здравословно влияне върху зрелия организъм, особено когато се предизвика продукцията на хормана на растежа. В повечето случаи този хормон забавя и процесите на стареене и стимулира делението на клетките, като поддържа тялото витално и енергично.
Дългото, бавно и отегчително ходене е чудесен начин нискоактивен човек да започне да води здравословен начин на живот. Не се заблуждавайте обаче. Изследванията са категорични – разликата между насилствената разходка или "мързеливото" квартално мачле и целенасочените тренировки е като разликата между детската крадина и университета. Леките натоварвания са основата на спортуването след 40-тата година, но в по-голямата интензивност се крие същината.
В изследването на американските учени се казва още, че приетият норамтив от 30 минути ходене пеша дневно е крайно недостатъчен за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Според тях упражняващите боулинг, голф или разходки в парка са в по-добро здравословно състояние от тези, които съвсем не спортуват, но за да се предпазят от инфаркт те би следвало да карат колело в парка, от време на време да плуват или да играят тенис.
Внимание! След като прочетете този материал не хуквайте да тичате в бясно темпо из кварталните улици и градинки за да наваксате пропуснатото. Всяка човешка дейност трябва да се съобразява с възможностите на отделния индивид и да бъде целесъобразна. Най-доброто решение е да се комбинират аеробни с анаеробни упражнения. Откоровена лъжа е, че след 40-годишна възраст фитнесът е противопакзен. Ако сте човек на средна възраст консултирайте се с фитнес инструктор, който да Ви направи подходящата тренировъчна програма, а ако имате хронични заболявания се консултирайте и с лекар-специалист. Тренирайте разумно и живейте здравословно.

източник: National Institues of Health

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator