Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусHIV/СПИН при мъжете, правещи секс с мъже (МСМ) - обзор
HIV/СПИН при мъжете, правещи секс с мъже (МСМ) - обзор 20 юли 2012

Новопубликувана статия в Lancer описва HIV инфекцията и СПИн при мъжете, правещи секс мъже (МСМ). При тази популация HIV епидемията продължава да расте в световен мащаб, независимо от региона и икономическото развитие на съответната страна. Този прогрес на епидемията идва на фона на значителния прогрес в лечението и превенцията на HIV/СПИн през последните 20 години.

Областите, които са засегнати в статията, са:

- факторите, които допринасят за HIV епидемията сред МСМ (биология на ХИВ инфекцията чрез аналния секс, характеристики на МСМ обществата, поведенчески фактори).

- нуждата от подобрена комуникация между МСМ и здравната система

- лечението като превенция, преекспозиционна профилатика, други стратегии за намаляване на инфекциозността на HIV - мерски, които са приложими не само за МСМ, но и за другите популации, повлияни от HIV.

- предизвикателствата при МСМ от черната раса поради 15-кратно повишения риск от HIV инфекция.

- нуждата от осъзнаване на риска и заболеваемостта от HIV при МСМ на държавно ниво; осигуряване на универсален достъп до лубриканти и кондоми.

- по-ниската цена на антиретровирусните препарати в богатите страни за улесняване на лечението като превенция.

Като цяло се отбелязват големи разлики в заболеваемостта от HIV при МСМ и другите засегнати популации. Епидемията продължава да се разраства при МСМ групата, като например в САЩ единствената популация, при която се очтита повишаваща се заболеваемост, са младите МСМ.

Превалентността на HIV (процентът на болните с HIV) сред МСМ надвишава 15% в САЩ, Испания, Чили, Тайланд, Малайзия, ЮАР и други африкански и карибски народи. Според региона, най-висока превалентност се отчита в Карибския басейн (25.44%), субсахарска Африка (17.73%) и Северна Америка (15.35%).

Сред МСМ, известните рискови фактори за HIV инфекция включват: необезопасен рецептивен анален секс, висока честота на партньори, голям брой на партньорите, употребата на инжекционни наркотици, високият вирусен товар в инфектирания партньор, черната раса (в САЩ), употребата на амфетамин-подобни субстанции и някои неинжектиращи се наркотици.

Ключов фактор е необезопасеният рецептивен анален секс, който е свързан с висока честота на инфектиране - 1.4% на акт, което се явява над 18 пъти повишен риск спрямо стандартния пенилно-вагинален секс.

Рискът е по-нисък при инсертивния анален секс (т.е при активния партньор), но тъй като смяната на роли е честа сред МСМ обществата, то инфектираният чрез рецептивен анален секс може да зарази чрез инсертивен секс друг партньор. Статистически модели сочат, че 5-годишната заболеваемост би била с 80-98% по-ниска сред МСМ, ако вероятността за инфектирана при рецептивен анален секс е равна на тази при необезопасен вагинален секс.

Ограничаването на ролите - до само пасивна или само активна - би намалило заболеваемостта с 19% до 55%. Новите HIV инфекции биха били редуцирани с около 29-51% ако аналният секс се практикува с дългогодишен парньор, а не на случаен принцип, както е в момента.

Сравнени с хетеросексуалните лица, МСМ имат повишен риск от инфекция с множество HIV щамове, което заедно с бързото разпространение на вируса при МСМ, би било затруднило развитието на ваксини и други биомедицински подходи за превенция.

Лечението като превенция, преекспозиционната профилактика и други стратегии за намаляване на инфекциозността най-вероятно ще бъдат основни мерки за намаляване на HIV трансмисията сред МСМ. Тези мерки биха включвали: високоактивна антиретровирусна терапия (HAART) за HIV-позитивните мъже, употребата на ректален микробицид, успешното лечение на превалентните HIV инфекции.

Скорошно изследване сочи, чре преекспозиционната профилактика при HIV-негативните MSM намалява честотата на нови инфекции с близо 44% спрямо плацебо. По този повод FDA препоръча антиретровирусната терапия по тази индикация.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator