Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусДиагноза и лечение на неалкохолния мастен черен дроб
Диагноза и лечение на неалкохолния мастен черен дроб 06 юни 2012

Американската гастроентерологична асоциация (ACG)и Американската асоциация за изследвания върху чернодробните заболявания (AASLD) издадоха нови препоръки за диагноза и лечение на неалкохолния мастен черен дроб.

Поставянето на диагноза неалкохолен мастен черен дроб изисква: а) наличие на чернодробна стеатоза - чрез образно изследване или хистология; б) липса на други причини за вторична акумулация на мастна тъкан (значителна консумация на алкохол, употреба на стеатогенни препарати или наследствени заболявания). При повечето пациенти, неалкохолният мастен черен дроб (НМЧД) е свързан с метаболитни рискови фактори като затлъстяване, диабет и дислипидемия. НМЧД може да се радели като на неалкоголен мастен черен дроб и неалкохолен стеатохепатит.

Ето и основните препоръки на AASLD и ACG

- Отслабването намалява чернодробната стеатоза, но може да е необходимо до 10% отслабване, за да се подобри некровъзпалението

- пациентите с НМЧД не трябва да консумират големи количества алкохол

- Витамин Е (а-токоферол), 800 единици на ден, подобрява чернодробната хистология при лицата без диабет с биопсично доказан неалкохолен стеатохепатит. При тези пациенти витамин Е е препарат на пръв избор.

- Омега-3-мастните киселини могат да се считат като препарати на пръв избор при хипертриглицеридемия у пациенти с НМЧД, но към настоящия момент не могат да се препоръчат като специфична терапия на НМЧД и неалкохолния стеатохепатит.

- Метформин не се препоръчва като специфична терапия за чернодробното заболяване при лица с неалкохолен стеатохепатит.

- Pioglitazone може да се използва за лечение на стеатохепатита при пациенти с биопсично доказан неалкохолен стеатохепатит, но няма данни за дългосрочната безопасност и ефикасност.

- бариатричните интервенции не са противопоказани при пациенти без цироза, но не могат да се препоръчат като специфична опция за лечение на стеатохепатит.

- статините могат да се използват за лечение на дислипидемията при НМЧД и неалкохолния стеатохепатит, но да не се използват специфично за лечение на стеатохепатита.

- да се анализират метаболитните рискови фактори и алтернативните етиологични фактори за чернодробна стеатоза при пациенти, които имат друг тип хронично чернодробно заболяване заедно със стеатоза и стеатохепатит.

- пациентите с налакохолна стеатохепатитна цироза трябва да бъдат скринирани за гастроезофагеални варици и хепатоцелуларен карцином.

- да се изключат други етиологии за стеатоза

- постоянно завишените нива на серумен феритин и повишената желязна сатурация могат да наложат чернодробна биопсия, особено при пациентите хомозиготни или хетерозиготни за C282Y HFE (хемохроматоза) мутации.

- пациентите с високи серумни нива на автоантитела и други прояви, характерни за автоимунно чернодробно заболяване, трябва да бъдат по-внимателно обследвани.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator