Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусПрепоръки за лечение на болката при ревматоиден артрит
Препоръки за лечение на болката при ревматоиден артрит 17 април 2012

В Rheumatology бяха публикувани 11 базирани на доказателствата препоръки за лекарствена терапия на болката при възпалителен артрит, в частност ревматоиден артрит. В изготвянето на новите препоръки са участвали 400 ревматолози от 17 страни.

Препоръките включват:

1. Рутинно измерване на болката чрез аналогова, цифрова или вербална скала
2. Парацетамол като първа стъпка за лечение на постоянната болка.
3. Избягване на системни кортикостероиди при рутинното лечение на болка, освен ако няма и възпаление
4. Употреба на трициклични антидепресанти и невромодулатори; да не се употребяват мускулни релаксанти или бензодиазепини за облекчаване на болката
5. Добавяне на медикамент с различен механизъм на действие при неповлияване от монотерапия с парацетамол или нестероидно противовъзпалително средство. Да не се комбинират две или повече НСПВС.
6. Използване на най-ниската ефективна НСПВС доза.
7. Да се спазват препоръките за безопасност на препаратите преди забременяване, по време на бременност и кърмене.
8. Метотрексат може да бъде комбиниран със стандартни дози парацетамол и/или НСПВС (с изключение на Аспирин в противовъзпалителни дози (>650 мг ден)
9. Парацетамол като пръв агент на избор за облекчаване на болката при пациенти с гастроинтестинални заболявания. Предпазливо използване на неселективни НСПВС в комбинация с инхибитори на протонната помпа или COX2+инхибитори на протонната помпа.
10. Парацетамол като препарат на избор за облекчаване на болката при пациенти със съществуваща хипертония, сърдечносъдово или бъбречно заболяване. НСПВС и COX-2 инхибитори.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator