Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусМузиката в помощ на медицината и психологията
Музиката в помощ на медицината и психологията 30 януари 2012

Учените са открили, че мелодиите доставящи на човек радост, забавят пулса му, увеличават силата на сърдечните му съкращения, способстват за разширяване на съдовете му и нормализират кръвното налягане, а дразнещата го музика предизвиква точно обратния ефект.

Още през 1913 година психоневролога Бехтерев организира комитет по изучаване на възпитателното и лечебно действие на музиката. Той е доказал, че музиката влияе положително на дишането, кръвообръщението, подобрява се обмяната на веществата и благотворно влияе върху централната нервна система, и също нееднократно е подчертавал важната роля на приспивните песни за пълноценното развитие на малкото дете.

Големият руски физиолог Сеченов е установил следната закономерност – с помощта на музиката може да се регулират дисинхронните ритми, които се появяват в мозъка по време на стрес.

Мари Луиз Аучер, певица впоследствие преподавател в школата на Мишел Оден наречена „пеещ” родилен дом, където тя водела занятия по хорово пеене за майките, бащите и техните по-големи деца, ако имали такива, наблюдавала много интересен феномен в семействата на професионални певци, които постоянно се упражняват в къщи. Майките имащи сопрано, раждали деца с добре развита горна част на тялото. Те без труд можели да поставят пръстите в положение, което се наблюдава при щипка (големия палец се намира против всички останали). Това свидетелства за ранно развитие на сензомоторната координация. Децата на бащи с дълбок бас се появявали на свят с добре развита долна част на тялото. Те рано започвали да ходят. Аучер смята, че хоровото пеене подобрява самочувствието и укрепва нервите на майката, която впоследствие ражда едно спокойно и способно леко да се адаптира в най-различни ситуации дете. Последното е признак на устойчиво психическо равновесие, качество с огромна важност за света в който то ще съществува.

В университетската клиника в Мюнхен към медикаментозното лечение на болните със заболяване на стомашно – чревния тракт добавили ежедневно прослушване на произведенията на Бетовен и Моцарт, което в болшинството случаи водело до значително подобряване на състоянието им в сравнение с контролната група и към по-бързо зарастване на язвата.

Във Франция в Националния институт по преливане на кръв, по време на операция звучи музика, подбрана в строго съответствие с нейното физиологическо въздействие върху организма, индивидуалните особености на човек и характера на заболяването.

В ред болници на Холандия е изследвано благоприятното влияние на музиката върху хода на протичането на заболяванията на сърдечно съдовата система.

В САЩ терапевтичното използване на музиката за първи път е получило признание след втората световна война, когато музиката с успех се е прилагала при лечение на емоционални разстройства на ветерани.
Музикални произведения при конкретни медицински и психологически проблеми:

• За понижаване на стреса и намаляване на чувството на тревожност - Щраус „Валсове”
• За намаляване на раздразнителността, разочарованието - Бетовен „Лунната соната”
• За общо успокоение, удовлетворение – Шуберт „Аве Мария”, Шопен „Ноктюрн сол - минор”
• За намаляване симптомите на хипертония – Бах „Концерт ре-минор” за цигулка, „Кантата 21”
• За намаляване на болки в главата свързани с емоционално напрежение – Моцарт ”Дон Жуан”, Лист „Унгарска рапсодия” 1
• За повишаване на жизнения тонус, подобряване на самочувствието, активността, настроението – Бетовен „Увертюра Едмонд”
• Ако бебето лошо суче, специалистите препоръчват така наречената тонизираща програма. Това са произведения на Бах, Моцарт, Шуберт, Чайковски и Вивалди, но в темп алегро или алегро модерато.


Ингрид Исинова - Магистър психолог, член на Българската Асоциация по Когнитивно - Поведенческа Психотерапия, психолог на списание „Моето бебе и аз”, Арт терапевт, EMDR психотерапевт.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator