Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусОбновени препоръки за лечение на плаков псориазис
Обновени препоръки за лечение на плаков псориазис 25 януари 2012

National Psoriasis Foundation Medical Board обнови своите препоръки за лечение на плаков псориазис, като в обновлението са включени нови терапевтични стратегии като ustekinumab и ексимерен лазер. Препоръките са публикувани в Archives of Dermatology.

Проявите на кожния псориазис могат да бъдат тежки и значително да влошат качеството на живот на пациентите. При голям брой пациенти се наблюдава и псориатичен артрит, който също може да бъде тежък и дори инвалидизиращ. Освен това, псориазисът е свързан с повишен риск то сърдечносъдово заболяване и метаболитен синдром, които повишават риска от преждевременна смърт.

Новите препоръки покриват лечението на псориазиса в специфични групи - деца, бременни жени, лица инфектирани с вирусите на хепатит В, С и СПИН, както и пациенти със злокачествени неоплазми.

Терапевтичните стратегии в препоръките включват новоодобрени биологични, като ustekinumab и блокери на тумор-некротизиращ фактор алфа; употребата на ексимерен лазер, който е одобрен за лечение на псориазис в САЩ.

Лекарствена терапия на псориазиса:

- etanercept - TNF-инхибитор, който често се използва като системен медикамент на пръв избор при хроничен плаков псориазис

- ustekinumab - моноклонално антитяло, което се свързва с p40 протеинната субединица на IL-12 и IL-23. Препаратът е свързан с безопасност и ефективност, сходна на тази при etanercept и затова може да се използва като препарат на пръв избор.

-adalimumab - TNF-инхибитор, който може да се използва като агент от първа линия при плаков псориазис и е по-ефективен и с по-ниска честота на странични реакции спрямо methotrexate.

-cyclosporine - бързодействащ системен калциневринов инхибитор, подходящ при пустулозен или еритродермален псориазис. Може да се използва интермитентно за период до 12 седмици за контрол на псориазисно обостряне

-methotrexate - инхибитор на фолатната биосинтеза - може да се използва като агент от пръв избор при плаков псориазис, но е с по-ниска ефективност от cyclosporine. За сметка на това може да се използва за продължителни периоди от време.

-alefacept - предизвиква смъртта на патогенетичните Т-лимфоцити - често се използва при комбинирани режими

-infliximab - TNF-инхибитор - често се използва като биологичен агент от втора и трета линия при хроничен плаков псориазис

-acitretin - орален ретиноид, който се използва за лечение от първа линия при хроничен палмоплантарен или пустулозен псориазис; има ограничени ползи при плаков псориазис.

Ултравиолетови лъчи.
Терапия с тесновълнови UV-B лъчи и psoralen-UV-A - свързана с добра ефективност и бързо намаляване на клетъчните популации, свързани с патогенезата на псориазиса. Нежелани ефекти - еритеми, стареене на кожата, канцерогенеза.

Ексимерен лазер.
Ексимерният лазер излъчва монохроматични вълни с дължина 308 нм, които са със сходна ефективност на тесноспектърните UV-B, но с по-малко нежелани реакции (еритема и преходна хиперпигментация). Експозицията може да бъде ограничена до псориатичната кожа.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator