Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияКонсумацията на кафе, алкохол и риба може да забави прогресията на множествената склероза
Консумацията на кафе, алкохол и риба може да забави прогресията на множествената склероза

Редовният прием на риба, алкохол и кафе може да забави прогресията на пациенти с релапсираща множествена склероза (МС), но не и при лица с прогресиращия вариант на заболяването.

Това сочат резултатите на проучване, публикувано в European Journal of Neurology. То включвало 1732 пациенти с МС, попълнили въпросник относно редица фактори като демографски особености, консумация на редица храни и тютюнопушене.

Било установено, че при релапсираща МС консумацията на алкохол (вкл. вино), кафе, риба (мазна или по-суха) била свързана по-дълъг период до достигане на значителна инвалидизация (в случая използване на помощ при ходене). Ефектът бил значителен - от порядъка на 30-60 процента, като бил установен дозозависим ефект.

Тютюнопушенето било свързано с обратния ефект - по-бърза инвалидизация.

При прогресивната МС консумацията на изброените хранителни продукти, както и тютюнопушенето не били свързани значително с периода за постигане на Expanded Disability Status Scale (EDSS) оценка 6, гранична стойност за прогресивна инвалидизация.

Проучването сочи, че двата вида МС може би имат подлежащи механизми. Възпалението играе роля при релапсите, които са възпалителни демиелинизиращи инциденти, докато прогресивното заболяване е следствие на аксонална дегенерация, която може би е свързана с проблеми с енергийното снабдяване на невроните и техните аксони.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator