Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусАнтиревматични лекарства и бременност
Антиревматични лекарства и бременност 15 декември 2011

Жените, приемащи methotrexate по повод артрит, трябва да преустановят употребата на препарата поне 3 месеца преди зачеването, сочат препоръките на Американската Колегия по Ревматология. В тази статия накратко ще обобщим какво знаем относно безопасността по при бременност на някои от използваните при ревматични заболявания медикаменти.

Има няколко публикувани проучвания в по-старата литература, които сочат повишен риск от структурни аномалии, свързани с приема на метотрексат, критичният период е до 8-10-та седмица след първия ден на последната менструация, а критичната доза, свързана с фетални дефекти е >10 мг/седмица.

Метотрексатът може да индуцира аборт, а употребата му по време на бременност е свързана с редица скелетни аномалии. Тази токсичност е пряко свързана с периода на прием и дозата.

Hydroxychloroquine преминава през плацентата, но не е установен фетотоксичен ефект при най-чести използваните при ревматични заболявания дози

Leflunomide е тератогенен в животински модели и затова жените в оплодителна възраст трябва да спазват ефективна контрацепция. Според FDA, препаратът попада в категория Х. При приемалите leflunomide пациенти е необходимо изчистване с cholestyramine, а след това - изчаквателен период от поне 90 дни преди опитите за забременяване.

Infliximab. Според данните от производителя, infliximab трябва да се прилага при бременни жени само при абсолютна необходимост. Експерименти в мишки обаче не сочат токсичност за майката и ембриона, нито пък тератогенни ефекти, свързани с биологичния агент. Честотата на живи раждания, аборти и терапевтично прекъсване на бременността не се различава значително при жените, изложени на infliximab по време на бременността, сочи американски регистър.

Adalimumab. Проучвания с маймуни също не откриват фетотоксичен ефект при прилагане на препарата по време на бременността. Все пак трябва да се отбележи, че няма провеждани добре контролирани проучвания сред хора.

Certolizumab pegol. И при този препарат няма добре контролирани проучвания сред бременни жени. Експерименти с плъхове сочат, че пегилираните Fab фрагменти не преминават през плацентата и няма данни за вредни ефекти върху фетуса.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator