Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиДясната камера е Ахилесовата пета на атлета
Дясната камера е Ахилесовата пета на атлета

Интензивното физическо натоварване води до преходна дисфункция на дясната сърдечна камера. Въпреки че в краткосрочен план възстановяването е пълно, може да се окаже, че тази сърдечна част е слабото място на атлетите, занимаващи се със спорт, изискващ голяма издържливост.

В проучването били включени 40 атлети, наскоро занимавали се с интензивно натоварване с продължителност между 3 и 11 часа - маратон, триатлон, ски и др.

Авторите отбелязват, че при при тези атлети често се документират биохимични отклонения, например повишен тропонин, но пък ехокардиографията е нормална. Освен това повечето изследвания в тази област са насочени върху функцията на лява камера - някои проучвания сочат, че дългосрочното високоинтензивно натоварване води до ремоделиране, което обаче не е свързано с негативни последици.

В настоящото проучване били измерени нивата на сърдечния тропонин и В-тип натриуретичен пептид; били оценени обемите, фракцията на изтласкване; нивата на миокардна фиброза.

Било установено, че интензивното физическо натоварване води до повишаване на десните камерни обеми и понижаване деснокамерната функция. Обратно, при лява камера се наблюдавало понижение на обемите и запазване на функцията спрямо базовите стойности.

Били отчетени повишения в В-тип натриуретичния пептид и сърдечен тропонин, които били пряко свързани с редукцията на деснокамерната, но не и левокамерната фракция на изтласкване. Всички отклонения в деснокамерните показатели се нормализирали в рамките на седмица.

Изследователите обясняват, че изтощителното физическо натоварване води до значително покачване на белодробното артериално налягане, което от своя страна води до обременяване на дясната камера. Продължителните натоварвания биха могли да бъдат предпоставка за евентуална умора и увреждане на тази част на сърцето обясняват авторите.

Все още клиничното значение на тези резултати не е ясно, но Ла Герш и колеги (University Hospitals Leuven) цитират проучвания с животни, които сочат, че промените в дясна камера следствие на големи физически натоварвания могат да доведат до сериозни аритмии.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator