Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиФизическата активност, а не отслабването, намалява смъртността?
Физическата активност, а не отслабването, намалява смъртността?

Данни от дългосрочно проучване сочат, че поддържането и подобряването на физическата форма е свързано с по-нисък риск от смърт, включително сърдечносъдова смърт, докато промените в телесната маса нямат подобен ефект.

Изследователите от University of South Carolina установили още, че при мъжете, изгубили част от физическия си капацитет, се наблюдава значително повишен риск от сърдечносъдова смърт, независимо от промените в индекса на телесната маса.

Към днешна дата, най-голямо внимание се обръща на отслабването, но от настоящото проучване става ясно, че подобряването на физическата активност има най-малкото еднакъв ефект като отслабването за намаляване на преждевременната смъртност, отбелязват авторите. Ето затова, част от това внимание трябва да се пренасочи към стратегии за поддържане и подобряване на физическата форма.

В настоящото изследване били използвани данни от Aerobics Center Longitudinal Study, както в анализа били включени 14 435 мъже, проследени за период от средно 11.4 години.

Лицата със стабилна физическа активност имали между съотв. 30% и 27% по-ниска обща и сърдечносъдова смъртност спрямо участниците, намалили физическото си натоварване. Подобряването на формата било свързано съотв. с 29% и 42% по-нисък риск. Всяко 1-МЕТ (метаболитен еквивалент) подобрение на физическата активност било свързано с 15% намаление на риска от смърт като цяло и 19% снижение на сърдечносъдовата смъртност.

Индексът на телесната маса от друга страна пък не бил значително свързан с общата смъртност. Все пак мъжете, наддали на тегло, имали 39% повишен риск от сърдечносъдова смърт спрямо отслабналите по време на проследяването. Всяка единица ИТМ била свързана с гранично повишение на тези рискове.

Авторите отбелязват, че приблизително 90% от изследваните мъже са с наднормено тегло или затлъстяване, така че не е ясно дали същите резултати биха се наблюдавали при пациентите с по-нисък индекс на телесната маса. При последните, напълняването би могло да се окаже по-важен фактор за повишаване на смъртността, отколкото физическата активност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator