Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияЯдки вместо въглехидрати при диабет
Ядки вместо въглехидрати при диабет

Смесените ядки са добър заместител на част от въглехидратите в хранителния режим на диабетика, сочи рандомизирано контролирано проучване, публикувано в Diabetes Care.

Приемът на мазнини и особено мононенаситени такива (MUFA) се позволява при диабетици с цел запазване на HDL-холестерола и подобряване на гликемичния контрол. В настоящото проучване бил оценен ефектът на смесените ядки като източник на растителни мазнини върху серумните липиди и гликирания хемоглобин при диабет тип 2.

В рамките на 3 месеца 117 участници със захарен диабет били рандомизирани на 1 от следните 3 режима:

-475 ккал като част от 2000 ккал хранителен режим, съставени от смесени ядки (75г/ден). Ядките включвали сурови бадеми, орехи, лешници, фъстъци, кашу, макадамия и др.

-475 ккал като мъфин със сходно протеинно съдържание но без MUFA

-475 ккал - по половин порция ядки и мъфин.

Консумацията на смесени ядки била свързана с понижение на гликирания хемоглобин с 0.21%. При втория и третия режим не било отчетено повлияване на HbA1c.

Сравнени с мъфините, пълната доза ядки довела до значителна редукция на нивата на LDL-холестерол. При смесения режим било отчетено умерено понижаване на LDL-холестерола. Сходни резултати били установени и относно аполипопротеин В и отношението apoB:apoA1.

60-70 грама ядки на ден като заместител на въглехидратните храни водят до подобрение на гликемичния контроли серумните липиди при диабет тип 2, обобщават авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator