Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЕнергийните напитки крият рискове при деца и тийнейджъри
Енергийните напитки крият рискове при деца и тийнейджъри

Енергийните напитки крият потенциални здравни рискове при деца и юноши, главно поради стимулантната компонента на тези напитки, сочи доклад на Американската Академия по Педиатрия (ААП).

ААП смята, че енергийните напитки не трябва да се консумират от деца и тийнейджъри, които са целева група на редица рекламни кампании. От ААП посочват, че съществува неправилно схващане относно спортните и енергийните напитки. Някои деца консумират енергийни напитки, съдържащи огромни количества кофеин, с цел рехидратация след тренировки. Това води до поглъщането на много кофеин и други стимуланти, което крие опасности.

Спортните напитки съдържат въглехидрати, минерали, електролити и аромати и тяхната роля е възстановяването на загубената вода и електролити по време на физическо натоварване. Въпреки че могат да бъдат полезни при млади атлети, извършващи дълги и интензивни физически тренировки, тези напитки често се свръхупотребяват. За повечето деца най-подходящата напитка след физическо натоварване е водата, гласи становището на ААП. Спортните напитки съдържат допълнителни калории, които допринасят за развитие на наднормено тегло и кариеси.

За разлика от спортните напитки, енергийните такива съдържат стимуланти като кофеин, гуарана и/или таурин. Според наличните литературни данни, енергийните напитки не са подходящи за деца и юноши, тъй като кофеинът е свързан с нежелани неврологични и сърдечносъдови ефекти.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator