Начало
НачалоНашето здравеДали наистина слънцезащитните кремове предпазват от меланом?
Дали наистина слънцезащитните кремове предпазват от меланом? 05 май 2011

Миналата година бе публикувано проучване, което за пръв път установи, че слънцезащитните кремове предотвратяват развитието на меланом. Проучването бе отразено нашироко в голям брой медии, включително и в doctorBG.

Проучването има обаче редица слабости, които биха оказали значителни здравни последици и не са отразени в оригиналната статия, се посочва в статия, публикувана в Journal of Clinical Oncology.

Изследването е проведено в Намбур, Австралия, сред лица на средна възраст, експонирани на слънце като част от ежедневния им живот. Тук критиците отбелязват, че излагането на слънце не е свързано "с желанието на лицата да стоят под слънчевите лъчи с цел придобиване на тен". Става въпрос за несъзнателно излагане на слънце, обясняват д-р Philippe Autier, д-р Mathieu Bonio от International Prevention Research Institute и Jean-Francois Dore от Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale.

С други думи, установените резултати вероятно не са валидни в ситуациите на нарочно излагане на слънце, когато по принцип се използват слънцезащитни кремове (особено от северноамериканци и европейци).

Френските експерти предупреждават в доклад от 2001 г., че сълнцезащитните кремове всъщност могат да повишат риска от меланом, поради фалшивото чувство на сигурност, което могат да вменят у потребителите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator