Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНово проучване дава противоречиви данни относно приема на сол
Ново проучване дава противоречиви данни относно приема на сол

Доста противоречиви данни от ново европейско проучване сигурно ще предизвикат разгорещени дебати относно колко сол трябва да приемаме. Според проучването, може би не е правилно да се налага редукция на солта в общото население.

Според д-р Katarzyna Stolarz-Skrzypek и колеги (University of Leuven), редукцията на сол е важна при пациентите с хипертония и може би тези със сърдечна недостатъчност, но няма аргументи, които да показват, че намаляването на солта в общата популация би довело до някакви значими ползи.

Най-интересната част от проучването е, че ниската консумация на сол (измерена чрез златния стандарт - 24-часова натриева екскреция) била свързана с по-висока сърдечносъдова смъртност. Все пак било установено, че всеки 100 mmol прием на натрий били свързани с покачване на систоличното налягане с 1.71 mm Hg., което авторите определят като "много малко" в рамките на 6.2 години проследяване.

Д-р Graham MacGregor (Queen Mary University of London), който е автор на успешна кампания за намаляване на съдържанието на сол в храните, смята резултатите за парадоксални и ненадеждни. Д-р MacGregor се пита как така солта повишава кръвното налягане, но ниският й прием е свързан с повече инциденти. Всички проучвания сочат, че по-ниското кръвно налягане намалява сърдечносъдовия риск и затова настоящите резултати просто нямат никакъв смисъл.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator