Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПовишената консумация на кафе не е свързана с риск от хипертония
Повишената консумация на кафе не е свързана с риск от хипертония

Ежедневната консумация на 3 чаши кафе на ден и повече не е свързана с повишен риск от хипертония спрямо приема под 1 чаша на ден. Този риск е леко повишен в диапазона между 1 и 3 чаши на ден, сочат резултатите на систематичен обзор и мета-анализ на проспективни наблюдателни проучвания, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

В обзора и мета-анализите били включени само дългосрочни проспективни проучвания.

Консумацията <1 чаша на ден била определена като референтна за останалите категории на консумация. Така умерената консумация (между 1 и 3 чаши кафе на ден) била свързана с 1.09 относителен риск от хипертония. Приемът на 3-5 чаши бил свързан с относителен риск 1.07, а над 5 чаши на ден - с 1.08.

Била наблюдавана J-подобна крива - нарастване на риска до достигане на 3 чаши на ден, след това понижаване при по-голяма консумация.

Авторите обобщават, че ежедневната консумация на >3 чаши кафе на ден не е свързана с повишен риск от хипертония спрямо приема на <1 чаша на ден. Все пак ниската до умерена консумация е свързана с леко повишен риск.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator