Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКраткосрочната нисковъглехидратна диета намалява чернодробните триглицериди при неалкохолен мастен черен дроб
Краткосрочната нисковъглехидратна диета намалява чернодробните триглицериди при неалкохолен мастен черен дроб

При пациенти с неалкохолен мастен черен дроб (NAFLD), кратката нисковъглехидратна диета води до спад на чернодробните триглицеридни нива в по-голяма степен, отколкото обикновената калорийна рестрикция.

Пациентите с NAFLD имат повишени нива на мастна синтеза в черния дроб, която не се повлиява от прандиалните цикли, обясняват авторите. По друг начин казано - тези пациенти перманентно произвеждат мазнини в черния дроб.

Авторите изследвали 5 мъже и 13 жени, които били рандомизирани на нискокалорична (1200-1500 ккал/дневно) или нисковъглехидратна диета (<20 г въглехидрати дневно).

Всички участници приключили 2-седмичния период и всички отслабнали. Средната загуба на телесна маса била сходна в двете групи - малко над 4 кг.

Хепаталните триглицериди се подобрили и при двете групи - спад с 55% в нисковъглехидратната група и с 28% при нискокалоричната група.

Проблемът е, че повечето хора не могат да направят необходимите промени в начина на живот. В настоящото проучване само 5% успели да поддържат загубата на тегло на 9-я месец след проучването, отбелязват авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator