Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииСредизменоморската диета и метаболитния синдром
Средизменоморската диета и метаболитния синдром

Хранителният режим, богат на мононенаситени мастни киселини, плодове зеленчуци пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, риба, ядки, птиче месо, известен още като Средиземноморска диета, е свързан с понижена честота и по-бавно прогресия на метаболитния синдром, сочи мета-анализ.

Според анализа, Средиземноморската диета има положителни ефекти върху индивидуалните компоненти на метаболитния синдром - обиколка на ханша, HDL-холестерол, триглицериди, кръвно налягане и глюкозен метаболизъм.

Мета-анализът включвал 35 клинични проучвания, две проспективни проучвания и 13 крос-секционни - или над 500 000 участници. Според клиничните и проспективните проучвания този хранителен режим е силно протективен, намалявайки с 31% риска от развитие на метаболитен синдром.

Били установени позитивни ефекти върху индивидуалните компоненти на метаболитния синдром - намаляване на обиколката на ханша с 42 см, 1.17 мг/дл повишение на HDL-холестерол, 6.14 мг/дл понижаване на триглицеридните нива, 2.35 mm Hg и 1.58 mm Hg редукция на систолното и диастолното кръвно налягане; 3.89 мг/дл понижение на глюкозните нива.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator