Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусОбновени препоръки за употреба на конюгирани ваксини срещу менингит
Обновени препоръки за употреба на конюгирани ваксини срещу менингит 28 януари 2011

Съветният комитет за имунизационни практики (ACIP) на САЩ обнови препоръките си за употреба на менингококови конюгирани ваксини, като последните са публикувани в MMWR Morbidity and Mortality Weekly Report.

Новото ръководство обхваща двете квадривалентни конюгирани ваксини срещу менингококи от серогрупи А, C, Y и W-125 - Menveo на Novartis и Menactra на Sanofi Pasteur, при юноши и възрастни с висок риск от менингококово заболяване.

Дани сочат, че голям част от юношите губят протективния си имунитет след петата година след имунизацията. Ето затова децата, имунизирани на 11-12 годишна възраст, биха могли да имат намален защитен имунитет на 16-21-годишна възраст. Тъй като менингококовите заболявания са най-чести в този възрастов диапазон, юношите на 16-18-годишна възраст трябва да получат или своята първа доза, или бустерна доза от менингококовата конюгирана ваксина.

Препоръки според рисковата група:

При лица на 11-18 годишна възраст - първа доза на 11-12-годишна възраст, бустерна доза на 16-та година, ако първата доза е била на 11-12 год., или между 16 и 18-та година, ако първата доза е била на 13-15 год. Ако първата доза е била на 16-та година или след това, не е необходима бустерна доза.

При HIV-инфектирани лица между 11 и 18 години - първоначални две дози през интервал от 2 месеца. Бустерната доза трябва да се приложи на 16-та год., ако първата доза е била на 11-12 год., или между 16 и 18-та година, ако първата доза е била в интервала 13-15 год. Ако първата доза е била на 16-та година или след това, не е необходима бустерна доза.

При лица на възраст между 2 и 55 години с персистиращ дефицит на комплемента, функционална или анатомична аспления - първоначални две дози през интервал от 2 месеца, след това - бустерни дози на всеки 5 години. При дадена само една първоначална доза, възможно най-скоро да се приложи втора доза и след това бустерни дози на всеки 5 години.

При лица на възраст между 2 и 55 години с повишен риск (пролонгирана експозиция) първата серия включва 1 доза, а бустерната доза трябва да се приложи след 3 години - при лица на възраст между 2 и 6 години, или след 5 години при лица на възраст 7 или повече години.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator