Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусПрепоръки за извършване на тонзилектомия при деца
Препоръки за извършване на тонзилектомия при деца 03 януари 2011

Само в САЩ всяка година се извършват над 500 000 тонзилектомии. Голямата честота на тази процедура, наред със стотиците публикувани рандомизирани клинични проучвания по тази тема, обуславят нуждата от evidence-based ръководство за клиничната практика. Такова бе публикувано наскоро в онлайн изданието на Otolaryngology–Head and Neck Surgery.

Новото ръководство е насочено за всички клиницисти, които се занимават с деца на възраст между 1 и 18 години и предлага evidence-based препоръки за: идентифициране на децата, които са най-добри кандидати за тонзилектомия; пре-, интра- и постоперативните лечение и грижи, свързани с процедурата.

Тонзилектомията е хирургическа процедура, при която се дисецира перитонзиларното пространство между капсулата и мускулната стена. По този начин се премахва напълно както тонзилата, така и нейната капсула. Терминът често се припокрива с тонзилектомия + аденоидектомия, особено във връзка с нарушения на дишането по време на сън (sleep-disordered breathing [SDB]).

SDB включва широк спектър от обструктивни заболявания, вариращи по тежест - от първично хъркане до обструктивна сънна апнея. SDB се характеризира с нарушения във вентилацията по време на сън и свързани с тях дневни симптоми като сънливост, липсва на внимание, лоша концентрация и хиперактивност.

Индикациите за тонзилектомия включват повтаращи се гърлени инфекции и SDB, като и двете могат значително да нарушат качеството на живот и общото здраве на детето. Гърлена инфекция е всяко възпаление на гърлото, предизвикано от вирусна или бактериална инфекция на фаринкса, палатиналните тонзили, която може да е позитивна или негативна за стрептококи от група А. Тези гърлени инфекции включват: остър тонзилит, фарингит, аденотонзилит, тонзилофарингит, стрептококов фарингит.

Сравнени със здравите си връстници, децата с повтарящи се гърлени инфекции имат по-нисък праг за болка, по-лоши общо здраве и физическо функциониране. Тонзилектомията подобрява качеството на живот, редуцирайки гърлените инфекции, посещенията в здравни заведение и употребата на антибиотици.

Провеждането на тонзилектомия е свързано с подобрение на когнитивното и поведенческо увреждане, на качеството на живот, нарушенията на съня и качеството на гласа. Потенциалните ползи от процедурата трябва да бъдат сравнени с възможните хирургически усложнения: болка в гърлото, постоперативно гадене и повръщане, нарушения в храненето, промени в гласа, хеморагия и много рядко - смърт.

Специфични препоръки за клиничната практика:

- внимателно наблюдение на гърлените инфекции се препоръчва при:
а) под 7 епизода през предходната година
б) под 5 епизода на година през последните 2 години
в) под 3 епизода на година през последните три години

- тонзилектомията може да е опция при повтаряща се гърлена инфекция:
а) с честота поне 7 епизода през предходната година
б) с честота поне 5 епизода на година през последните 2 години
в) с честота поне 3 епизода през последните 3 години

при условие че в медицинския картон е документиран всеки епизод, който включва поне един от следните симптоми: температура над 38.3 градуса, цервикална аденопатия, тонзиларен ексудат, позитивен тест за бета-хемолитични стрептококи от група А.

- децата с повтарящи се гърлени инфекции, които не отговарят на критериите от предходното становище, могат да бъдат подложени на процедурата при наличието на модифициращи се фактори като
а) непоносимост/алергия към антибиотици
б) периодична треска
в) афтозен стоматит
г) фарингит и аденит
д) история за перитонзиларен абсцес.

- клиницистите трябва да попитат грижещите се за деца със SDB и тонзиларна хипертрофия относно коморбидни състояния, които биха се подобрили след тонзилектомия: забавяне на растежа, лоши резултати в училище, напикаване (енуреза), поведенчески проблеми

- грижещите се за деца с абнормална полисомнография и съпътстващи тонзиларна хипертрофия и SDB, трябва да бъдат посъветвани относно тонзилектомията като средство за подобряване на здравните проблеми, свързани със SDB.

- грижещите се трябва да бъдат информирани, че SDB може да персистира или рецидивира след тонзилектомия

- по време на тонзилектомия трябва да се приложи единична интраоперативна доза интравенозен dexamethasone

- не трябва да се прилагат или предписват рутинно пероперативни антибиотици на деца, подлежащи на тонзилектомия

- насърчават се мероприятията за облекчаване на болката след процедурата

- клиницистите, провеждащи тонзилектомии, трябва да докладват постигната от тях честота на първична и вторична постпроцедурна хеморгия поне веднъж годишно.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator