Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусCDC: Препоръки за лечение на полово предавани заболявания
CDC: Препоръки за лечение на полово предавани заболявания 17 декември 2010

Американският център за контрол и превенция на заболявания (CDC) издаде обновени препоръки за лечение на полово предавани заболявания. Препоръките са публикувани в Morbidity and Mortality Weekly Report от 17 декември. DoctorBG ви предлага кратък обзор.

Терминът "полово предавани заболявания" включва разнообразни клинични синдроми, причинени от патогени, които могат да бъдат придобити и пренесени чрез сексуална активност. Лекарите и другите лица в здравната система играят основна роля в превенцията и лечението на полово предаваните заболявания (ППЗ)

Превенцията на ППЗ се базира на 5 основни стратегии:

- обучение и съветване на рисковите лица
- диагностициране на асимптоматичните инфектирани лица, както и на симптоматичните лица, при които има малка вероятност да получат диагностични мероприятия
- точно диагностициране, ефективно лечение и съветване на лицата с ППЗ
- изследване, лечение и съветване на партньорите на лицата, инфектирани с ППЗ
- преекспозиционна ваксинация на лицата с риск от предотвратими ППЗ

Въпреки че инфекцията с човешки папиломавирус (HPV) е най-честата полово предавана болест, повечето от заразените лица остават асимптоматични, а в 90% от случаите се наблюдава спонтанно изчистване в рамките на две години. В останалите случаи могат да се наблюдават генитални брадавици и рак на шийката на матката (цервикален рак) в зависимост от HPV типа. CDC препоръчва HPV тестване при скрининга за цервикален рак сред жените над 30-годишна възраст.

Един от най-ефективните методи за превенция на HPV трансмисията е преекспозиционната ваксинация. На пазара има две ваксини за тази цел. Това са бивалентната ваксина Cervarix на GlaxoSmithKline и квадривалентната Gardasil на Merck. Докато първата предпазва от цервикални преканцерози и рак, то втората осигурява протекция и срещу генитални брадавици.

Рутинната ваксинация с бивалентна или квадривалентна ваксина се препоръчва за момичетата на възраст 11 или 12 години. Ваксинация може да се приложи и на неваксинираните момичета и жени между 13- и 26-годишна възраст. Мъжете на възраст между 9 и 26 години трябва също да бъдат ваксинирани с квадривалентната ваксина с цел превенция на генитални брадавици.

Гонореята е друго често срещано полово предавано заболяване. Главният проблем в нейното лечение е развиващата се микробна резистентност към флуорохинолони и други антибактериални средства, използващи се за лечение на инфекции с Neisseria gonorrhoeae. Настоящият златен стандарт на лечение включва прилагането на цефалоспорини, като в Югоизточна Азия се наблюдава бързо развиваща се резистентност и към този клас антимикробни средства.

За лечението на урогенитална инфекция с Neisseria gonorrhoeae CDC препоръчва прилагане на ceftriaxone 250 mg интрамускулно или cefixime 400 mg орално. Препоръчва се и терапия с azithromycin или doxycycline за покриване на евентуална коинфекция с Chlamydia trachomatis.

Azithromycin в еднократна доза е клинично ефективен в лечението на хламидиални инфекции по време на бременност. Бременните жени трябва да бъдат тествани отново за хламидия 3 седмици след проведената терапия, а жените, лекувани през първия триместър - 3 месеца по-късно. При всички сексуално активни жени под 25-годишна възраст се препоръчва годишен скрининг за наличие на хламидийна инфекция чрез проби, взети от урина, вагина или ендоцервикс.

Препоръките на CDC включват още:

- разширени диагностиични изследвания за цервицит, включително тестване за C trachomatis и N gonorrhoeae чрез NAT, изследване за бактериална вагиноза и трихомониаза.

- препоръки за лечение на бактериална вагиноза
1. metronidazole 500 mg орално два пъти дневно в продължение на 7 дни
2. metronidazole гел 0.75%, 1 пълен апликатор [5g] интавагинално, веднъж дневно в продължение на 5 дни
3. clindamycin крем 2% 1 пълен апликатор [5g] интавагинално, преди лягане в продължение на 7 дни

- препоръки за лечение на генитални брадавици:
1. Изчакване
2. podofilox 0.5% или гел
3. imiquimod 5% крем
4. синекатехини 15% унгвент

- ролята на Mycoplasma genitalium и трихомониазата при уретрит/цервицит и свързаните с тях терапевтични мероприятия - еднократна доза azithromycin или doxycycline в продължение на 7 дни, последвани от еднократна доза metronidazole или tinidazole при персистиране на симптомите

- lymphogranuloma venereum проктоколит при мъжете, правещи секс с мъже

- критерии при изследване на цереброспиналната течност на пациенти с невросифилис

- появата на azithromycin-резистентна Treponema pallidum - azithromycin не трябва да се използва рутинно за лечение на сифилис, който в продължение на десетилетия се лекува най-добре с penicillin. При пеницилинова алергия може да се приложи 14-дневен курс с doxycycline

- повишена роля на сексуалната трансмисия на хепатит С, особено при лица, инфектирани с HIV

- диагностични изследвания след сексуално посегателство по начин, минимизращ допълнителната травма.

- профилактика и лечение след сексуално посегателство, вкл. постекспозиционна хепатит В ваксинация, антибиотична терапия с ceftriaxone или cefixime, metronidazole и azithromycin

- ППЗ превантивни подходи - абстиненция и редукция на сексуалните партньори, преекспозиционна ваксинация срещу хепатит А и В, бариерни методи, обрязване при мъжете, съветване на всички подрастващи, както и на адултните лица с повишен риск от ППЗ и HIV.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator